Няма да спират инвалидни пенсии и помощи при изтекъл ТЕЛК


Няма да спират инвалидни пенсии и помощи при изтекъл ТЕЛК
Снимка: iStock

37376

Хората с увреждания с изтичащи ТЕЛК-ове ще продължат да получават инвалидните си пенсии, както и социалните плащания по Закона за хората с увреждания. Освен това при изтекло решение до издаването на новото държавата няма да им спира безплатните винетки, личната помощ, асистентска подкрепа, данъчните облекчения.

Товва решиха народните представители от социалната комисия, като единодушно приеха на първо четене промените, внесени от ГЕРБ-СДС по предложение на омбудсмана Диана Ковачева, която от години призовава за решаване на тези проблеми.

Условието обаче е документите за преосвидетелстване да бъдат подадени най-късно месец преди изтичането на ТЕЛК решението. В момента има хора, които чакат повече от година да бъдат преосвидетелствани. През това време те нямат право на инвалидна пенсия, нито на помощи и са на ръба на оцеляването, пише вестник "24 часа".

Инвалидните пенсии, чиито срок на ТЕЛК/НЕЛК изтече в периода от въвеждането на епидемичните мерки у нас до 30 юни 2022 г., важат до края на годината. Изплащат инвалидни пенсии на хора с изтекъл ТЕЛК

Още болести и нови правила за изчисляване на ТЕЛК

Внесените законови поправки идват на фона на промените в наредбата за медицинската експертиза, които са публикувани за обществено обсъждане. С тях още 31 заболявания ще дават право на доживотен ТЕЛК. Досега той важеше за около 112 болести.

Предвижда се събирането на болести за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям процент ще се дава и занапред за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите заболявания. Промените, предложени от Министерството на здравеопазването, ще се обсъждат на заседанието на Тристранния съвет в четвъртък.

Допълнената наредба обаче не променя сроковете за преосвидетелстване и не решава големия проблем - чакането на дата за ТЕЛК. Това е причината омбудсманът да вкара спешно промени в Закона за хората с увреждания, които ГЕРБ подкрепиха. В бъдеще ТЕЛК решенията трябва да се издават в срок от един месец. В противен случай ще се смятат за просрочени и за да бъдат осигурени социалните плащания за хората, регионалните здравни инспекции трябва да информират институциите.

Онези, които продължат да вземат пенсиите си и другите видове финансови помощи и впоследствие им бъде определена намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, водещи до намаляване или отпадане на отпуснатото подпомагане, няма да връщат получената в повече сума. НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия

С друга промяна право на финансова помощ по Закона за хората с увреждания ще получат и онези, които поради смърт на родител получават наследствена пенсия вместо такава за инвалидност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с определена чужда помощ, които получават пенсия за военна инвалидност. До момента размерът на пенсиите им беше близък до социалната пенсия (247 лева). Предвиденото увеличение след включването им в обхвата на закона ще е с над 130 лв.

Какви са видовете социални пенсии за инвалидност и условията за изплащането им, можете да видите тук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Вдигат помощта за хора с увреждания

Една трета от новите пенсии са инвалидни

Държавата помага на 500 000 души с увреждания и ниски доходи

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички