Срокът на инвалидните пенсии изтича в края на юни


Срокът на инвалидните пенсии изтича в края на юни
Снимка: iStock/Guliver

38503

Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидността е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 31 март 2022 г. включително, ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт (НОИ) до края на юни тази година. Условието за това е в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на хората, получаващи тези пенсии, съобщиха от НОИ. Една трета от новите пенсии са инвалидни

Удълженият срок на изплащане беше заложен в специалното законодателство, свързано с въвеждането на извънредната епидемична обстановка в условията на пандемията от коронавирус. В съответствие с него пенсиите за инвалидност с изтекъл срок на валидност на ТЕЛК/НЕЛК решението трябваше да продължат да се изплащат за времето на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след нейната отмяна. Отпадането на извънредната епидемична обстановка у нас в началото на април определи крайната дата на действие на тази уредба да е 30 юни 2022 г. От нея са засегнати 24 050 пенсионери.

След тази дата инвалидните пенсии с удължен срок, ще продължат да се изплащат само при наличието на ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на съответния вид пенсия за инвалидност. НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия

Инвалидните пенсии на хората, за които срокът на инвалидността е определен до дата, следваща отмяната на извънредната епидемична обстановка (1 април 2022 г.) и след това, ще се изплащат до определения срок на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК.

Изплащането на инвалидните пенсии на тези хора ще бъде продължено след постъпване в НОИ на ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на пенсия за инвалидност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички