НОИ изплаща инвалидни пенсии с изтекъл ТЕЛК до края на годината


НОИ изплаща инвалидни пенсии с изтекъл ТЕЛК до края на годината
Снимка: iStock/Guliver

38524

Инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., ще продължават да се изплащат от Националния осигурителен институт до края на годината, съобщиха от института.

За целта трябва лицата да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК от 13 март 2020 г. до 15 юли 2022 г., както и в НОИ да не са постъпили други експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК с нови обстоятелства след преосвидетелстване на лицата, получаващи тези пенсии. Срокът на инвалидните пенсии изтича в края на юни

НОИ приоритетно обработва получените данни от РЗИ и ще продължи изплащането на пенсиите и добавките за чужда помощ на всички пенсионери, попадащи в обхвата на действащата разпоредба. Дължимите суми на хората, които получават пенсиите си по пощенските станции, ще бъдат изплатени с отделен пенсионен запис, а тези, които ги получават по платежна сметка – с допълнителен превод в рамките на настоящия месец. 

За хората, за които в НОИ има постъпило ново експертно решение на органите на медицинската експертиза, с което е определен нов срок на инвалидността и процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, който дава право на пенсия за инвалидност, е регламентиран 4-месечен срок. В този срок НОИ трябва да се произнесе разпореждане и да бъде продължено изплащането на инвалидните им пенсии. НОИ праща на преглед хора с ТЕЛК, за да им даде пенсия

Независимо от споменатия срок, при постъпване на експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК в местните подразделения на НОИ има организация за незабавно и автоматизирано обработване с цел изплащането на дължимите суми на хората да е в най-кратки срокове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Една трета от новите пенсии са инвалидни

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички