В Гърция леко отпускат мерките, но вечерният час остава


В Гърция леко отпускат мерките, но вечерният час остава
Снимка: iStock

5310

В Гърция започват да раздават безплатни тестове за Covid-19 от аптеките, предаде БНР. Снощи властите обявиха леко разхлабване на мерките, но заведенията и магазините остават затворени.

Всички гръцки граждани, както и чужденците, които работят и се осигуряват в Гърция, получават право на един безплатен бърз тест за коронавирус през седмицата. Тестовете ще се получават от аптеките. Очаква се по този начин за седмица да се извършат около 10 милиона теста на населението.

Лекари коментират, че това е предложение на медиците от началото на пандемията и ще помогне за бързо фиксиране на положителните проби и изолиране на заразените.

Правителството засега се въздържа от очакваното облекчаване на строгите мерки, като засега прилага само леки промени. От понеделник, 22 март отварят фризьорските салони, но търговските обекти остават затворени. Променя се вечерният час от 19:00 на 21:00 часа. Позволено е спортуване само в паркове в близост до дома. Отварят и археологическите музеи на открито.

Под натиск на общественото мнение и духовенството църквите остават отворени, като броят на присъстващите на литургия се определя от площта на храма.

От здравното министерство съобщават, че към строгия локдаун се включват островите Миконос, Закинтос и град Орестиада. Облекчават се мерките в области, където в последната седмица се наблюдава ограничено разпространение на вируса.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички