Гърция признава Спутник V, чака руските туристи


Гърция признава Спутник V, чака руските туристи
Снимка: iStock/Guliver

9072

Гърция ще признае руската ваксина "Спутник V" преди официалното ѝ признаване от Европейския съюз. Страната планира да отвори границите си за руските туристи на 14 май. Това обяви министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис в интервю за "Спутник".

"За да влезе в Гърция от Русия, човек трябва или да бъде ваксиниран, да има отрицателен тест за коронавирус или да има антитела след възстановяване от коронавирус. Това означава, че не е необходимо да бъде ваксиниран. Въпросът е, че ваксинираните не трябва да бъдат изследвани и да носят отрицателен тест".

"Ние наистина искаме нашите братя от Русия да могат да дойдат. Ще признаем Спутник V още преди европейското признание. Решени сме да отворим границите на 14 май", каза Теохарис.

"Независимо дали ще се използва като разрешена ваксина в ЕС, ние взехме решение, че за нас ваксината Спутник V е равна на европейските ваксини, когато се използва от пътници. Ваксинирани туристи могат да влязат в страната ни без да се тестват всеки път, когато пътуват", обясни той.

"Ако следваме едни и същи правила, с три инструмента в ръцете си – по-добри познания ... за болестта; ваксини; и бързи тестове – ще успеем и ще имаме по-добро лято тази година", добави Теохарис. Отиваме на почивка в Гърция само със здравен паспорт

Междувременно гръцкият премиер Кириакос Мицотакис приветства предложението на Европейската комисия за създаване на ваксинационни сертификати за коронавирус, което да позволи на жителите на ЕС да пътуват свободно през 27-членния блок. "Европа върви напред с нашето предложение. Въвеждането на цифров зелен сертификат е на път да се осъществи", заяви той.

"Това е решение, което значително ще улесни движението на гражданите и ще спомогне за стимулиране на туризма и икономиките, които разчитат много на него", коментира Мицотакис.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички