Виена и Източна Австрия остават под строга карантина


Виена и Източна Австрия остават под строга карантина
Снимка: iStock

4319

Властите в Австрия взеха решение да удължат карантинните мерки във Виена и в още две провинции - Бургенланд и Долна Австрия до 18 април.

Причината за това решение е ситуацията в болниците и интензивните отделения, където постъпват все повече хора. Хоспитализациите в момента са в най-многобройните от началото на пандемията, съобщават австрийски медии. В източните райони на страната е широко разпространен по-заразният британски вариант на вируса, който води до по-тежко боледуване. Той е причина за над 80% от инфекциите.

От 1 април във Виена, Долна Австрия и Бургенланд бяха затворени магазините за промишлени стоки и бяха забранени козметичните услуги, а училищата преминаха на дистанционно обучение. Жителите на трите провинции нямат право да напускат района, в който живеят, освен при изключителни обстоятелства. Всяко домакинство има право да се среща и да посреща у дома само по 1 човек, който не е негов член.

Всички развлекателни и културни дейности остават затворени, забранени са груповите събирания и спортни занимания за младите хора. На някои места във Виена е задължително да се носят маски, дори и на открито. Къде са те, ВИЖТЕ ТУК

Въпреки напрегнатата обстановка засега няма да бъдат налагани по-строги ограничения, каквито идеи се обсъждаха напоследък. Австрия купува 1 милион дози от руската ваксина Спутник V

Първоначално въведена за по-малко от седмица на 1 април, за да покрие периода около Великден, карантината бе удължена първо до 11 април, а сега и с нови 7 дни.

"Здравето и безопасността на населението са моят абсолютен приоритет. Трябва да гарантираме, че капацитетът в отделенията за интензивно лечение на клиниките се поддържа. Защото там се лекуват не само пациенти с Covid-19, но и друга група пациенти, които са се борят за живота си след инфаркт или автомобилна катастрофа", заяви кметът на Виена Михаел Лудвиг на онлайн пресконференция с канцлера Себастиан Курц и водещи политици и здравни експерти.

Лудвиг заяви, че блокирането вероятно ще бъде удължено допълнително, освен ако цифрите на приетите в интензивни отделения не спаднат в източната част на страната. Той обаче отказа да посочи точен критерий, по който затварянето може да бъде смекчено, тъй като трябвало да се вземат предвид всички данни.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички