Връщат задължителните маски на закрито


Връщат задължителните маски на закрито
Снимка: iStock/Guliver

10084

Носенето на предпазни маски на закрито отново става задължително. Трябва да ги носим в магазините, търговските центрове и на публичните места, където се провеждат събития на закрито, като театри, кина и спортни състезания. Ограничението влиза в сила в полунощ (от 0:00 часа на 23 юни, вторник).

Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг след среща на Националния оперативен щаб, директори на болници и ръководители на РЗИ.

Причината за връщането на задължителните маски е повишеният брой заразени с коронавирус през последните седмици. Ограниченията ще бъдат подробно обяснени в заповед на здравния министър по-късно днес.

В молове и магазини е задължително да се спазва физическата дистанция от 1.5 м, а работещите там също трябва да носят маски.

Маските (или шлемове) остават задължителни и за работещите в заведения, но не и за клиентите им. Нощните заведения ще продължат да работят при заетост от 50%.

Всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при запълване на до 50% от капацитета на залата, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства.

На футболни мачове се позволява допускането до 1000 души в сектор, като се спазва дистанция. За останалите спортни състезания на открито се допуска запълването до 50% на местата – през седалка или на 1.5 м, ако няма седалки.

Според здравните експерти поне част от нарастващите случаи се дължат на недисциплинираното поведение на хората, които си помислили, че всичко е приключило и не е нужно да спазват ограничения.

"Много хора все още спазват мерките, но все още има немалко хора, които си мислят, че всичко е наред и могат да правят каквото си поискат. Всяко събиране на голяма група хора крие риск от нови заразени", предупреди главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

До края на седмицата ще се реши дали да се удължи извънредната епидемична ситуация, съобщи здравният министър.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички