41 водещи компании ще осигурят работа на 250 000 бежанци в Европа


41 водещи компании ще осигурят работа на 250 000 бежанци в Европа
Снимка: iStock

1818

41 мултинационални компании публично обещаха да осигурят работа, обучение, възможности за работа за над 250 000 бежанци в Европа, предава CNN. Сред тях са Accenture, Adecco, Amazon, Cisco, Generali, Hilton, ISS, Marriott International, Microsoft, Randstad, Starbucks и The Body Shop.

Обещанията на компаниите, които ще бъдат изпълнени през следващите 3 години, се правят на бизнес среща в Париж, организирана от Tent Partnership for Refugees, глобална бизнес коалиция от над 300 компании, които са се ангажирали да помогнат за икономическата интеграция на хора, напуснали родните си страни, за да избягат от война и политическо преследване.

Въпреки че повечето ангажименти, поети от фирмите, се отнасят за бежанци от всички националности, има специален акцент върху украинските бежанци, чийто брой нарасна до над 5 млн. миналата година.

„Тъй като не се вижда край на руската инвазия в Украйна – и с ЕС, който посреща милиони украинци – наложително е на бежанците да се предложи по-дългосрочно включване и надежда чрез интегриране на пазара на труда“, заяви Маргаритис Схинас, вицепрезидент на ЕК.

Amazon обещава да наеме най-малко 5 000 бежанци в Европа през следващите 3 години. Това се случва в момент, когато Amazon се стреми да диверсифицира работната си сила, като същевременно се обръща към милионите хора по света, които са били разселени заради война, насилие и други хуманитарни бедствия.

Ангажиментът за наемане на най-малко 5 000 бежанци в Европа до края на 2026 г. е в допълнение към обещанието на Amazon миналата есен да наеме най-малко 5 000 бежанци в Съединените щати до края на 2024 г. Amazon работи и за осигуряване на обучение за 10 000 украинци по целия свят, включително бежанци чрез програма за уеб услуги на организацията.

Други компании, които смятат да наемат хора директно, включват Hilton и Marriott, всяка от които обеща да назначи 1500 души. Adidas, Blackstone, BP, Hyatt, Ipsos, L’Oréal Group, Novartis, PepsiCo, Pfizer и The Kraft Heinz Company също се ангажират с наемането и обучението на бежанци.

Cisco например ще предложи обучение по програмиране и киберсигурност на украински език за 10 000 бежанци.

Но дори ангажирането на 250 000 души ще обхване само малка част от тези, които се нуждаят от помощ. Върховният комисариат на ООН за бежанците изчислява, че броят на бежанците по света наближава 35 млн. души, като над 12 млн. от тях са в Европа. И тези числа не включват милионите принудително разселени хора, които не са получили статут на бежанец.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

И на украинците не им хареса у нас, бягат в Гърция заради повече пари

Недостиг на кадри: Наемаме работници от Узбекистан, Непал и Киргизстан

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички