Недостиг на кадри: Наемаме работници от Узбекистан, Непал и Киргизстан


Недостиг на кадри: Наемаме работници от Узбекистан, Непал и Киргизстан
Снимка: Getty Images

16145

200 000 работници не достигат на пазара на труда в България. Това съобщи пред БНР Георги Първанов, който е HR експерт и част от ръководството на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта. 

Заради недостига на хора по думите му е налице внос на кадри. "Посещаваме компании в цялата страна и виждаме все повече узбекистанци, непалци, киргизстанци. Нашият пазар на труда ще бъде много шарен през следващите години, ще има хора от целия свят", споделя специалистът. Според него това ще бъде и едно от предизвикателствата пред следващия редовен кабинет – да се оптимизира процеса по внос на хора от трети страни, от които бизнесът се нуждае и да се въведе дигитална трудова книжка и да се направи по-гъвкаво законодателство за пазара на труда. Глад за работници: Кои са най-търсените професии у нас?

В момента се внасят работници с по-ниска квалификация, но Първанов очаква със следващата вълна да започнат да пристигат и инженерни специалисти, както и такива за средни експертни позиции, където също има недостиг. "Ще има момент, в който лекари, медицински сестри, а вероятно и учители ще бъдат чужденци", обяснява той.

Украинските бежанци у нас

Що се отнася до броя на украинците, които работят у нас Първанов споделя, че при над 300 000 минали през страната, не повече от 6000-7000 украинци са намерили трудова реализация у нас.

"Първата причина за това е, че те са основно дами, които не владеят български или английски език. Втората е, че нямат дългосрочни планове да останат в страната и при първа възможност биха се върнали в Украйна. Това е нещо, което притеснява всеки работодател и при равни други условия, те по-скоро назначават български специалисти", обясни Първанов. Украинските бежанци могат да намалят недостига на работници в ЕС

Вълна от руски бежанци

Според експерта в момента се задава вълна от руски бежанци. "Все повече хора пристигат от Русия и търсят реализация. Важно е каква ще бъде позицията на страната ни спрямо тях. За разлика от украинците, те споделят, че в следващите 2-3 години не планират да се върнат", коментира той.

По думите на HR експерта страната ни има нужда от тези инженери, от тези ИТ кадри и други, които ще напуснат Русия. Според него, ако конфликтът продължи, се очаква много сериозна вълна към България, тъй като тук има доста голяма руска общност, а много от тях имат и жилища. Голямото бягство: Къде се спасяват руснаците от мобилизацията на Путин?

Бум в търсенето на кадри

"За момента няма индикации за някакви драматични движения и аз не очаквам вълна от фалити или съкращение на персонал", категоричен е Първанов. По думите му освен обичайните области – ИТ сектора, бум на търсене на кадри има в транспорта и в складовете, в хотелите и ресторантите, в строителството и недвижимите имоти, също така в търговията и селското стопанство. Експертът обаче уточнява, че проучването на Българската конфедерация по заетостта не обхваща медицинската сфера, където недостигът също е много голям. Недостиг на кадри: Кои са най-дефицитните професии у нас?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

България е с най-евтин труд в целия ЕС

Скоро няма да има кой да кара влаковете у нас

Дефицит на кадри: Възрастните работници масово се пенсионират

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички