Извънреден труд и пенсионирани машинисти спасяват разписанието в БДЖ


Извънреден труд и пенсионирани машинисти спасяват разписанието в БДЖ
Снимка: iStock

22499

Сериозен недостиг на машинисти в БДЖ. За момента пенсионирани машинисти спасяват графика, но скоро може да няма кой да кара влаковете у нас, алармират от синдикалните организации в жп превозвача. "Сигурно 15-20% от машинистите в БДЖ са пенсионери. Изобщо проблемът с кадрите е тежък. Машинистите са много малко. Има доста незаети места и няма кой да работи. Едвам се връзва графикът, трупа се много извънреден труд." - споделя пред "Сега" Петър Бунев, председател на синдиката към КНСБ.

"Младите не искат да идват за 1000 лв. за тежка работа. Машинистите ни са на средна възраст около и над 50 години. Ако не са пенсионерите, вече да сме спрели. Заради категорията труд те са по-млади пенсионери, иначе на 65 години кой ще кара влак", обяснява Бунев.

По думите на Зоринчо Йорданов, от Националния железничарски синдикат към КТ "Подкрепа", проблемът е от години. "Машинистите са дефицитни от много дълго време. Част от тях в момента са пенсионери и продължават да работят. Няма желаещи за тази професия. Заплащането не е атрактивно, а рискът в работата е голям. Основната заплата за начинаещ и опитен машинист е еднаква, а разликата идва от доплащането за прослужено време, по 1% на година стаж. Останалите надбавки за нощен труд и изминатите километри са еднакви", обяснява Йорданов. БДЖ увеличава бонусите на машинистите

В другите страни от ЕС заплатите за машинистите били в пъти по-големи. У нас те се обучават през центровете за квалификация на БДЖ. Първо се учат за помощник-машинисти и след стаж се обучават за машинист.

Проф. Симеон Ананиев от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" също споделя, че интересът към специалността "Подвижен жп състав" е много нисък. "По тази причина организираме курсове за обучение на машинисти", обяснява той. Според професора БДЖ трябва да инвестират в кадри, на които да дават стипендии срещу договор за работа след завършване на следването.

Подвижният състав е в трагично състояние

Друг голям проблем на държавния жп превозвач са малкото изправни локомотиви и мотриси. "Всеки ден не достигат двайсетина локомотива, за да се "върже" програмата", отбелязва Петър Бунев от КНСБ. Нови бързи влакове ще свързват Северна и Южна България

Сред неизползваните машини са и една част от най-новите Siemens-Smartron. На 8 от общо 15 трябва да им се сменят колелата, като засега е уредено само на един от тях да се направи в завода в Русе. Другите 7 обаче остават в депата.

"Машините пристигнаха от Германия през 2020 и 2021 г. Проблемът в случая не опира толкова до пари, колкото до поръчки. Когато са купени тези машини, имат с тях и резервни колооси, но смяната не може да се направи от всеки, защото локомотивите са в гаранция, която има риск да отпадне, ако тръгнем сами да си ги подменяме", обяснява Бунев.

"Почти 2 години не се намери решение на въпроса. Можеше например да се обучат хора от БДЖ за гаранционната поддръжка. Другото учудващо е, при сключване на договора, защо не са включили клауза коя фирма в България ще се занимава с гаранционните ремонти. Това са важни неща", добавя синдикалистът. По думите на проф. Симеон Ананиев договорите не са подписани по изискванията на германските производители с включена гаранционна поддръжка. БДЖ купува 16 нови влака за близо 300 млн. лева

Припомняме, че при управлението на ГЕРБ през пролетта на 2020 г. БДЖ "Пътнически превози" подписа първоначално договор със Siemens Tron за доставка на първите 10 магистрални електрически локомотива за 55,5 млн. лв. без ДДС. Съгласно него първите 3 трябваше да се доставят до края на февруари 2021 г., а останалите 7 – до края на май 2021 г. БДЖ си купи 10 локомотива Siemens за над 55 млн. лв.

"С мотрисите нещата са много по-зле. Само една от купените преди 20 години е минала основен ремонт. Останалите ги закрепват, колкото да се движат. Обаче и те издъхват", съобщава Петър Бунев. Според Зоринчо Йорданов пък надеждността на старите локомотиви в БДЖ е почти никаква. "Проблемът с дезирата (мотрисите Siemens Desiro, доставени преди повече от 2 десетилетия) пък е от години. За тях имаше договор с Alstom за основен ремонт, но досега само на една е направен такъв", отбелязва той. БДЖ преговаря за купуването на 100 вагона от Германия

По думите им недостигът не води до отмяна на влакове, но се случват закъснения при тръгване от начална гара. Малкият брой локомотиви пък води до липса на резервни машини при авария на някоя на пътя. От превозвача уточняват, че се подготвя процедура за извършването на смяна на колелата от външен изпълнител на 7 от новите локомотиви Siemens-Smartron. Освен това БДЖ предприема спешни мерки до 2 месеца да бъде намален броят на престояващите за ремонт локомотиви и мотриси и така да бъде преодолян всекидневния им недостиг.

Онлайн билети - мисията невъзможна

Горещото лято и високите цени на горивата принудиха много хора да пътуват с влак. Покупката на билет онлайн понякога обаче е коства много усилия. Понякога дори е невъзможно.

Интернет порталът за покупка на билети често прави проблеми и не е изключено кандидат-пътникът да извърши плащането без да получи билет. Друг често срещан проблем е сайтът да не прочете дебитната карта на клиента, заради защитите, вградени в нея. Дори при обаждане в колцентъра на превозвача предупреждават клиентите за тези проблеми, но в сайта на държавния жп превозвач никъде не са упоменати тези проблеми в работата му.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БДЖ излезе на печалба за първи път от 10 години

Сливат пътническите и товарни превози в Национална компания БДЖ

Промяната започва: Уволниха шефа на БДЖ

Влакът ни плаща при закъснение - колко и при какви условия

Влаковете у нас закъснели 4 710 пъти от началото на годината

Разкриха как се краде гориво от БДЖ (СНИМКИ)

БДЖ - докога все така ще я караме?

Кошмар ли е пътуването с влак в Източна Европа?

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички