БДЖ излезе на печалба за първи път от 10 години


БДЖ излезе на печалба за първи път от 10 години
Снимка: БГНЕС

8691

За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група "Холдинг БДЖ" ЕАД е 13.256 млн. лева. За първи път от 10 години, групата, включваща "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД, "БДЖ-Товарни превози" ЕООД и "Холдинг БДЖ" ЕАД е на печалба. 

Това съобщиха от Министерството на транспорта и посочиха, че самостоятелно за "БДЖ-Товарни превози" в края на юни е реализирана счетоводна печалба от 6.904 млн. лева. След отчитане на намалените инфраструктурни такси за дружеството, оперативната печалба от дейността му е 2 201 000 лева. "БДЖ-Товарни превози" са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. до сега. Сливат пътническите и товарни превози в Национална компания БДЖ

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на приходите си. По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари и на новите тарифи на компанията, актуализирани спрямо пазарните условия в началото на годината.

"БДЖ-Пътнически превози" ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на 2021 г. Заедно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели оптимизация на разходите.

Преди две седмици министърът на транспорта в оставка Николай Събев подписа решение за преобразуване чрез вливане на "БДЖ-Пътнически превози" и на "БДЖ-Товарни превози" в "Холдинг БДЖ", като сливането беше обявено още февруари. "Целта на реформата е да се подобрят планирането, управлението и контролът на движението на пътническите и товарните влакове. След сливането на трите дружества администрацията ще бъде съкратена, разходите – намалени, а транспортната услуга – подобрена", заявиха от ведомството. "Стъпките за оздравяване на БДЖ заедно с новите влакове, които ще купим по Плана за възстановяване и устойчивост, ще върнат на българите удобството в железопътния транспорт", обясни тогава Събев. БДЖ купува 16 нови влака за близо 300 млн. лева

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички