Белгия въвежда четиридневна работна седмица


Белгия въвежда четиридневна работна седмица
Снимка: iStock

7513

След продължили седмици дебати правителството на Белгия взе решение за промени в трудовото законодателство на страната, които предоставят по-голяма гъвкавост и възможност за четиридневна работна седмица. Настъпи ли моментът за 4-дневна работа седмица? 

"Преживяхме две трудни години. С това споразумение даваме зелена светлина за икономика, която е по-иновативна, устойчива и цифрова. Целта е да успеем да направим хората и предприятията по-силни", заяви министър-председателят Александър Де Кро, предаде БГНЕС.

"Периодът на Covid ни принуди да работим по-гъвкаво - пазарът на труда трябва да се адаптира към това", каза той пред журналисти след постигнатото между министрите споразумение за промените.

Четиридневната работна седмица е промяната, която прави най-силно впечатление. Тя ще позволи на служителите да отработват 38 часа в рамките на 4 дни вместо на 5, което ще даде възможност за постоянни дълги уикенди или един ден за отглеждане на дете. И всичко това без никакво намаление на заплатата.

Принципът на гъвкавост, който носи, ще позволи на служителя да работи повече часове през една седмица и по-малко през следващата.

"Това трябва да става по искане на служителя, като в случай на отказ работодателят трябва да предостави солидни основания", заяви министърът на икономиката Пиер-Ив Дерман. Това означава, че на практика подобна гъвкавост би била възможност само за работещите в големи компании, където натоварването може да бъде преразпределено по-лесно.

Компаниите с повече от 20 служители трябва да спазват правото на прекъсване на връзката, както беше въведено за федералните държавни служители на 1 февруари. Служителите вече няма да са длъжни да отговарят на обажданията на шефа си след края на нормалното работно време. И в този случай трябва да се сключат споразумения със синдикатите.

Наблюдателите очакваха тя да влезе в сила около средата на тази година.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) средната продължителност на обичайната работна седмица в Белгия е 35,5 часа. За сравнение, във Франция седмичната работна седмица е 36,5 часа, в САЩ - 38,7 часа, а във Великобритания - 36,3 часа.

Белгия последва примера на държави като Исландия и Япония, които миналата година тестваха въвеждането на четиридневна работна седмица.

Други реформи, договорени от белгийското правителство, включват индивидуален достъп на служителите до обучение и тестова програма, позволяваща нощен труд за служителите в сектора на електронната търговия.

"Инвестирането в обучение създава по-квалифицирани служители, които имат по-голяма стойност на пазара на труда. Това е от полза и за компанията в този бързо променящ се свят", подчерта Дерман. Фирмите трябва всяка година да стартират план за обучение.

Предвижда се и възможност за по-бърза смяна на работните места. "Пазарът на труда се развива бързо, затова трябва да направим така, че хората да могат да сменят работата си по-бързо и по-лесно", каза Де Кро. Това ще направи работната сила в Белгия по-динамична. Хората ще могат да започнат нова работа и по време на срока на предизвестие. Ще донесе ли пандемията четиридневна работна седмица?

Очаква се новият законопроект да бъде представен на социалните партньори за евентуални корекции, след което ще бъде окончателно одобрен и внесен за гласуване в парламента.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички