Настъпи ли моментът за 4-дневна работа седмица?


Настъпи ли моментът за 4-дневна работа седмица?
Снимка: iStock

6099

Епидемията от коронавирус остави милиони хора без работа. "Това е идеалният момент за въвеждане на четиридневна работна седмица", предлагат експерти. Френският пример показва, че намаленото работно време има предимства, пише Deutsche Welle.

Сегашната пандемия от коронавирус е най-подходящият момент, за да реформираме нашия трудов живот и да преразгледаме някои утвърдени модели на трудова заетост, а и за да стимулираме икономиката. Подобна реформа би имала положително отражение и над здравето на трудещите се. "Онова, което преживяваме в момента, е ужасно, но то ще ни помогне да преоткрием възможностите на всяко работно място", твърди Шарлът Локхарт, изпълнителен директор на 4 Day Week Global пред Euronews.

4 Day Week Global осигурява платформа за обсъждане на идеята за намаляване на работната седмица и подкрепя бизнеса, служителите и държавите при въвеждането ѝ. Инициативата е стартирана от Андрю Барнс и неговата партньорка Шарлът Локхарт.

Идеята е на дневен ред в Нова Зеландия

Идеята за въвеждане на четиридневна работна седмица не е утопична. Обсъжда се и от някои правителствени ръководители. Новозеландският премиер Джасинда Ардърн публично се изказа в полза на идеята за четиридневна работна седмица. Според нея, това ще стимулира местния туризъм и ще даде възможност за по-добро съчетаване на професия и свободно време.

"Много хора ми предлагат да въведем четиридневна работна седмица", сподели Ардърн по време на дискусия на живо във Facebook. Тя призова работодателите да помислят за въвеждане на по-гъвкави модели на работа, в това число съкращаване на работните дни.

Идеята за по-кратка работна седмица набира все повече привърженици навсякъде по света. Новозеландската консултантска компания Perpetual Guardian въведе четиридневната работна седмица още 2018 г.

Четиридневната работна седмица подобрява здравето

Днес над 200-те служители са по-щастливи, по-продуктивни и по-здрави, казва основателят на компанията Андрю Барнс, цитиран от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Той също смята, че въвеждането на такъв модел би помогнал за възстановяване на икономиката след удара, който пандемията ѝ нанесе.

През 2019 г. Microsoft въведе пробно четиридневна работна седмица в своя дъщерна компания в Япония. Резултатите показаха покачване на производителността с 40%. Засега подобни модели си остават изключения.

Какво показва примерът на Франция

Във Франция работната седмица има продължителност от 35 часа от близо две десетилетия насам. Въпреки това страната надминава по производителност на труда редица държави с по-дълго седмично работно време. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), брутният вътрешен продукт, създаван за един работен час във Франция, е с около 25% по-висок от средния за ЕС, а и за редица други развити държави в света. Euronews съобщава, че според ново проучване, 60% от френските работодатели подкрепят въвеждането на 4-дневна работна седмица.

"Да се работи по 40 часа седмично без почивен ден противоречи на човешката природа", казва Шарлът Локхарт. Според нея, компаниите трябва да осигуряват повече свободно време на служителите си. "По този начин може да се постигне увеличение на производителността с поне 20%", твърди тя.

Според Локхарт 40-часовата работна седмица е отживелица. Във времето, в което живеем, на все повече хора им е трудно да се дистанцират от служебните си ангажименти. "Когато 40-часовата седмица беше въведена, нямахме смартфони и мейли и всички останали неща, които днес ни засипват със съобщения. Затова е нужно да си изградим дисциплина", казва тя.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички