Бруталният живот на източноевропейските гурбетчии в Германия


Бруталният живот на източноевропейските гурбетчии в Германия
Снимка: Getty Images

9932

Да спиш на гол дюшек направо върху циментовия под за минимум 200 евро на месец. За много източноевропейски надничари в Германия това е ужасяващата действителност, пише в обширен репортаж от Берлин вестник "Тагесшпигел", цитиран от Deutsche Welle.

Едно спално място с дюшек на пода в някоя мизерна стая или мазе на Берлин струва минимум 200 евро. На пристигащите от Балканите кандидати за работа в Германия това е добре известно. Предполага се, че в Берлин има около 75 сгради, в които пребивават имигрантите от България, Румъния и Македония – почти винаги нелегално.

Ужасяваща мизерия

В обширен репортаж от берлинския квартал Нойкьолн вестник "Тагесшпигел" хвърля поглед към една от тези мизерни дупки на ужасяваща мизерия, в които живеят хора от Източна Европа. В конкретния случай става дума за сграда, в която преди се е помещавала администрацията на една застрахователна компания. Тя обаче отдавна се е изнесла, а на нейно място се е настанила нищетата.

Огромните помещения, служили едно време за офиси, сега са криво-ляво преградени с шперплат, на места са прокарани нелегални тръби за вода и кабели за ток, навсякъде има следи от плъхове, а по голия стоманобетонен под на помещенията са разположени дървени рамки с матраци за спане. В един ъгъл има малка готварска ниша.

Пет години след отварянето на германския трудов пазар над половин милион българи и румънци са намерили работа в Германия – значително повече от онези 150 000 имигранти, които са взимали социални помощи от германската държава, сочат данните на Федералната агенция по труда. Българи и румънци работят по 16 часа в германски кланици

Като граждани на ЕС българите от 2014 г. насам имат право да живеят за по 6 месеца в друга европейска страна – например в Германия. Трайно обаче те могат да останат само ако имат работа или конкретно обещание за работно място, пояснява изданието.

"Без значение дали са българи, румънци, унгарци или граждани на бивша Югославия – за много роми демократичните промени донесоха не свобода, а мизерия", констатира вестникът. Бедността в България и Румъния подтиква към проституция

Как се печели от мизерията на другите

Мнозина от онези, които загубиха възможност за препитание в родината си, опитват късмета си в Германия, макар и понякога да стават обект на трудова експлоатация и дори изнудване. В репортажа на "Тагесшпигел" се казва, че "бизнесът, печелещ от мизерията, се развива добре в почти всички големи германски градове – в някои случаи в продължение на години".

От сградата в Нойкьолн, която официално се води собственост на инвеститор от Сърбия, той изкарва по 250 евро от всеки матрак за спане. При 23-ма обитатели в момента това прави месечна печалба от 5750 евро.

Като се приспаднат парите за ток, вода, битови отпадъци и материални разходи, му остават чисти към 4500 евро на месец. Става дума за пари в брой, върху които не се плаща никакъв данък. Знае се, че собственикът притежава и други сгради в Берлин – неговата строителна фирма работи на някои реномирани обекти, пояснява "Тагесшпигел". Как работата в чужбина да не се превръща в робски труд

Под 8 евро на час, но доволни

Мизерстващите източноевропейци обаче работят за жълти стотинки по строежи или като чистачи на фирми. Настанените в Нойкьолнската развалина взимат по 7 до максимум 8 евро на час, докато задължителната минимална надница в Германия възлиза на 9,35 евро/час, а за общите строителни работници тя е дори 12,55 евро на час.

Въпреки това източноевропейците са доволни и не желаят да загубят работата си. В родните им страни ги чака много по-голяма бедност.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички