Бюрата по труда предлагат финансова подкрепа за безработни и работодатели


Бюрата по труда предлагат финансова подкрепа за безработни и работодатели
Снимка: БГНЕС

2348

От днес до 29 септември Агенция по заетостта, чрез своите дирекции „Бюро по труда”, стартира финансова подкрепа за работодатели и безработни лица, съобщават от институцията чрез официалния си сайт. Програмата обхваща както работодатели, желаещи да наемат безработни лица, така и безработни, които искат да стартират собствен бизнес.

Възможностите за това са определени в Националния план за действие по заетостта, приет миналата седмица от правителството с Решение № 621 от 14 септември. Така ще бъдат подкрепени работодателите, които желаят да наемат безработни лица или да организират обучение на заети/безработни, както и самите безработни лица, посочват от Агенцията по заетостта.

С обявените средства ще бъде подкрепена заетостта на близо 630 безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда – 250 безработни с трайни увреждания, 106 безработни в предпенсионна възраст, 262 лица с регистрация в бюрото по труда повече от 6 месеца, безработните до 24 години или над 50 години, или с основно и по-ниско образование. Това е шанс за хората, останали извън пазара на труда, да намерят своето трайно работно място, като се включат в субсидирана заетост чрез конкретна програма или мярка, в чийто обхват и целева група попадат, пише в съобщението.

Чрез Националния план за действие по заетостта се финансират и заявени от работодателите обучения на безработни лица с цел наемането им на работа по придобитата професия, както и на заети лица в микро-, малки или средни предприятия. С обявените свободни средства могат да се финансират професионални обучения на близо 80 безработни лица и обучения по ключови компетентности на 276 заети лица.

До 2 октомври Съветите за сътрудничество към дирекциите „Бюро по труда” ще оценят по утвърдена методика подадените заявки от работодателите, като до един месец след това одобрените работодатели трябва да назначат на работа избраните от тях безработни лица.

Осигуряват финансова подкрепа за стартиране на собствен бизнес

Агенцията по заетостта предоставя и финансова подкрепа, за да стимулира предприемачеството на безработните лица. Те могат да получат средства за стартиране на собствен бизнес въз основа на одобрен бизнес проект чрез получаване наведнъж на полагащите се парични обезщетения при безработица или възстановяване на направени разходи до 5000 лв. за стартиране на бизнеса. И при двете мерки се предоставят и други, съпътстващи старта, услуги.

Всяко бюро по труда в страната разполага със средства по част от програмите и мерки, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване по тях са обявени на интернет страницата на Агенция по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, структурирани за всяка от 9-те Регионални служби по заетостта в отделни подрубрики, съответно за работодателите и за безработните лица.

Свободните средства са обявени и на информационното табло във всяко едно бюро по труда, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференциите, добавят от Агенцията по заетостта.

Осигуряват работа за 10 000 безработни по Националния план по заетостта за 2023 г.

Делът на хората, които нито работят, нито учат в България е под средния за ЕС

Държавата обмисля да плаща здравните осигуровки на безработните, които участват в обучения

Над половината безработни у нас са без работа от повече от година

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички