Дават бонуси на шефове, които наемат самотни майки


Дават бонуси на шефове, които наемат самотни майки
Снимка: iStock/Guliver

4279

Държавата отделя над 740 000 лв. за 2022 г. за наемане на самотни родители и на майки с деца до 5-годишна възраст. Това става ясно от публикувания за обсъждане Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете.

Документът е разработен за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2021-2030 г.

С тези малко над 740 000 лв. държавата иска да насърчи работодателите да наемат на работа самотни родители – осиновители или майки с деца до 5-годишна възраст. Самотен родител е този, който е загубил партньора си или детето не е припознато. Това обаче изключва родители, които не са в брак с партньора си или не живеят заедно, пише вестник "Монитор".

В предвидената сума за следващата година са включени и финансови стимули за работодатели, които разкриват работни места и наемат на пълно или непълно работно време хора от въпросната целева група. Предвидено е и финансиране на част от разходите за труд на работодателите за определен период и осигуряване на възможности за професионално обучение на тези хора.

Целта, която трябва да се постигне според плана, е по-добър баланс между работа и личен живот на родители с малки деца. Така реално ако родител на дете до 5 години не може да работи на пълен работен ден, за него ще има опция да бъде нает на половин щат.

С цел подпомагане на родителите функционира и програмата "Родители в заетост". Чрез нея се осигурява детегледачка на родители в отпуск по майчинство, на които предстои да се върнат на работа и децата им не са записани в ясла или детска градина. Проектът включва и търсещи работа безработни родители, чиито деца не са в детско заведение, както и върнали се на работа многодетни родители със записани в детско заведение или училище деца. По тази програма са подкрепени над 6400 семейства, показват още данните.

Програмата "Родители в заетост" на Агенцията по заетостта беше удължена до 2023 г., като за целта бяха отпуснати допълнително 15 млн. лв. От старта на програмата пък са изплатени общо 65 млн. лв., според данните на социалното министерство.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички