Ето кога изплащат пенсиите през януари


Ето кога изплащат пенсиите през януари
Снимка: iStock/Guliver

7319

Изплащането на пенсиите през януари 2024 г. чрез пощенските станции ще започне на 8 януари (понеделник) и ще завърши на 22 януари (понеделник), съобщиха от Националния осигурителен институт.

Преводите на сумите за януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 януари 2023 г.

Промени от 1 януари

От новата година има някои промени в пенсионното законодателство:

Още: Депутатите приеха на второ четене бюджета на ДОО

От 1 януари 2024 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица (в т.ч. за земеделските стопани и тютюнопроизводителите) се увеличава на 933 лв. В обхвата на самоосигуряващите се лица вече са включени и регистрираните лица, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, които се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

От същата дата размерът на осигурителната вноска за закупуване на един месец осигурителен стаж за завършено висше или полувисше образование, както и за недостигащ стаж при пенсиониране вече е 184,73 лв. (19,8% от новия минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица) за един месец осигурителен стаж.

Максималният месечен размер на осигурителния доход нараства от 1 януари 2024 г. на 3750 лв.

Още: Ето колко достигна средният размер на пенсията

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати преди 1 януари т.г., се предвижда да бъдат осъвременени с 11% по т. нар. „швейцарско правило“. От същата дата минималният размер на пенсията при пълен осигурителен стаж се увеличава на 580,57 лв., а размерът на добавката от пенсията на починал съпруг (вдовишка добавка) се определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Няма промяна в максималния размер на получаваните една или повече пенсии. Този размер остава същият като през 2023 г. - 3 400 лв.

Информацията за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпна през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички