Европейският съюз иска да забрани неплатените стажове


Европейският съюз иска да забрани неплатените стажове
Снимка: iStock

3276

Неплатените стажове са стъпка по-близо до забраната в ЕС, тъй като Европейският парламент призова за нови правила за избягване на експлоатацията на стажанти, предава The Brussels Times.

Европейският парламент гласува в подкрепа на доклад, който призовава за забрана на неплатените стажове, които не са свързани със завършване на академична работа. Гласуването не е правно обвързващо, но е сериозна стъпка, смятат правозащитни групи, цитирани от The Washington Post.

Парламентът постановява, че трябва да се определят минимални стандарти за качество и че стажовете трябва да бъдат „адекватно компенсирани“, покривайки минимум разходите за основни жизнени нужди (храна, жилище и транспорт) – като се вземат предвид разходите във всяка държава членка.

„Това гласуване е решителна стъпка, която ще помогне на повече млади хора от различен произход да навлязат на пазара на труда. ЕК не може да предаде младите хора сега; време е за обвързващо законодателство, което ще забрани завинаги неплатените стажове“, заяви Марк Макнулти, член на борда на европейския Младежки форум пред The Brussels Times.

Проучване сочи, че на средностатистически млад човек в Европа струва над 1000 евро на месец да направи неплатен стаж. Практиката задълбочава неравенството сред младите хора от различен социален произход, налага непосилни разходи на семействата, заплашва психичното здраве на младите хора и създава несправедливи изкривявания на пазара на труда, според него.

Макнулти подчерта, че достойните работни места не могат да бъдат запазени само за тези, чиито родители могат да си позволят да плащат сметките им, докато те самите работят безплатно. „Младите хора заслужават справедливо заплащане за работата си и правата им да бъдат зачитани на работното място. Гласуването на Парламента потвърждава, че мнозинството от европейските граждани искат да сложат край на неплатената работа“, посочи той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как мамят и експлоатират българските работници в Белгия?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички