Германия ще иска зелен сертификат за ходене на работа


Германия ще иска зелен сертификат за ходене на работа
Снимка: iStock

14783

Германия предвижда въвеждането на зелен сертификат за достъп до работното място. Хората да бъдат ваксинирани, преболедували или да имат отрицателни тестове, за да отидат на работа. Изискването трябва да се прилага за всички работни места. В Италия ще се ходи на работа само срещу COVID сертификат

Предложенията направи най-вероятният бъдещ канцлер Олаф Шолц по време на дебат в Бундестага, като призова депутатите да подкрепят набор от нови мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19, които ще заменят извънредното положение. Той обяви, че противоепидемичните мерки в страната със сигурност ще бъдат затегнати, предава Deutsche Welle.

"Вирусът все още е тук и заплашва здравето на нашите граждани. Затова е много, много важно да вземем всички мерки, за да гарантираме, че можем да защитим тяхното здраве", заяви бъдещият бундесканцлер.

Шолц свиква среща на канцлера Ангела Меркел с премиерите на германските провинции следващата седмица, за да бъдат синхронизирани мерките в цялата страна. "Това е необходимата стъпка сега, за да се обединим срещу заплахата и да преживеем идващата зима", заяви той.

При посещение на ресторанти, театри или кина, трябва да се прилагат изискванията за ваксинация или преболедуване, ако е възможно, смята политикът.

Заразените растат, нужни са спешни мерки

Германия отчете повече от 50 000 новозаразени с коронавирус в четвъртък, което е нов дневен рекорд. Преди седмица тази цифра беше малко над 33 000. По думите на Шолц ситуацията не е добра, а служителите трябва да продължат да налагат мерки като задължителни маски и хигиенни правила. "Досега недостатъчно граждани са се възползвали от възможността за ваксинация, така че трябва да продължим да бъдем предпазливи", отбеляза той. Румъния върна вечерния час, наложи тежки забрани

Политикът предложи връщането на безплатни бързи тестове за цялото население и задължителни тестове за медицинските работници. Шолц призова за реваксинация на медиците и на служителите в старческите домове. Според него милиони германци трябва да получат нова подсилваща доза от ваксините и не бива да се допуска затварянето на училищата.

Центровете за ваксинация трябва отново да бъдат отворени, за сметка на държавата, с цел предлагане както на първа доза, така и на бустерна ваксинация.

Германия има третото най-ниско ниво на ваксиниране в Западна Европа, като 66% от населението на страната е напълно ваксинирано, изпреварвайки другите немскоговорящи държави Австрия и Швейцария, посочва британският вестник Guardian.

В Германия има над 4,9 млн. заразени и над 97 000 смъртни случая от началото на пандемията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зеленият сертификат блокира пътуванията в Европа

Латвия разреши на фирмите да уволняват неваксинирани

Словения не пуска неваксинирани в бензиностанциите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички