Зеленият сертификат блокира пътуванията в Европа


Зеленият сертификат блокира пътуванията в Европа
Снимка: iStock

10145

Изискването за наличие на зелен сертификат блокира пътуванията из целия Европейски съюз, показва справка в сайта на Министерството на външните работи (МВнР). Свободното пътуване из някоя от държавите членки вече е напълно невъзможно заради здравните разпоредби във връзка с ограничаването на разпространението на COVID-19.

Статистиката сочи, че ще можем да предприемем воаяж до половината от страните единствено ако сме ваксинирани срещу коронавирус или сме преболедували заразата не по-рано от 6 месеца преди отпътуването си. Алтернативен вариант за влизане в дадена страна остава да си направим и PCR или антигенен тест минимум 2-3 дни предварително.

Къде са най-строгите мерки

Сред държавите с най-сериозни противоепидемични мерки се нареждат Австрия, Португалия, Унгария, Финландия, Франция, Швеция, Нидерландия, Германия, Дания, Естония, Ирландия, Испания и Люксембург. В случай че решим да пътуваме до Финландия например, но не разполагаме със задължителната COVID документация - ваксина срещу COVID-19, преболедуване или негативен тест, подлежим на задължително тестване както при влизане в страната, така и на второ такова в рамките на 3-5 дни след пристигането си, пише вестник "Монитор". Германия постави строги условия за пристигащи от България

Към момента Франция пък е поставила България "под наблюдение", което означава, че продължаваме да бъдем в "зелена зона" на COVID картата ѝ, но неваксинираните нашенци и тези, които не разполагат със сертификат за преболедуване, трябва да представят негативен PCR или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването.

В Нидерландия и Германия отрицателен тест за коронавирус, свидетелство за оздравяване, документ за извършен пълен курс на ваксинация или европейския цифров сертификат ще трябва да имат и децата на и над 12-годишна възраст. При пътуване до Люксембург родителите на малчуганите, навършили 6 години, също ще трябва да представят подобна документация.

Попълваме формуляр с лични данни

Освен изискването за зелен сертификат и трите най-често срещани компонента на COVID досието ни при проверката по границите в 8 от страните членки на ЕС се въвежда и задължителен PLF формуляр. Такъв ще се изисква преди ваканция в Белгия, Словения, Чехия, Гърция, Италия, Латвия и Литва. В него пътниците следва да посочат свои лични данни като имена, номер на лична карта или паспорт, място на пребиваване в чуждата страна, а също и дали са ваксинирани, преболедували или с отрицателен COVID тест. Чехия с нови правила за пристигащи от България

При влизане в Латвия пътуващите следва да попълнят електронния формуляр не по-рано от 48 часа по-рано. Полученият QR код се представя на граничните пунктове или при поискване от компетентните власти. Административната глоба при констатирано нарушение достига 2000 евро. Латвия разреши на фирмите да уволняват неваксинирани

Ако сме решили да посетим Кипър, също ще ни се наложи да попълним PLF формите два дни преди планирания полет. При пристигането си на летището в страната българските граждани следва да си направят нов PCR тест за собствена сметка, като той ще им струва 19 евро на летище Пафос и 15 евро на летище Ларнака. Децата под 12-годишна възраст са освободени от изискването за повторен тест. Резултатите от теста стават ясни до 3 часа и се изпращат на тествания пътник чрез текстово съобщение. Ако резултатът от повторния тест е отрицателен, не подлежим на карантина. Българите, които са ваксинирани или преболедували, са освободени от изискването да представят негативен PCR тест.

Задължително условие е преболедуването да се докаже с цифров зелен сертификат. Карантината пък се оказва алтернативен "вход" за 5 от страните в ЕС - Полша, Малта, Румъния, Словакия и Хърватия. Така например българите, които не отговарят на COVID изискванията за ваксинация или преболедуване, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в Maлта, и да бъдат поставени под 14-дневна карантина в специално определени за това хотели, където ще заплатят нощувка в размер на 100 евро с включена закуска. По своя преценка малтийските здравни власти могат да поискат от лицето, поставено в карантина, да си направи PCR тест, чиято цена е 120 евро.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички