Гърция решава проблема с недостига на работници с интегриране на нелегални мигранти


Гърция решава проблема с недостига на работници с интегриране на нелегални мигранти
Снимка: Getty Images

2319

Гърция планира да узакони статута на до 300 000 мигранти, за да се справи с нарастващия недостиг на кадри на пазара на труда, знак за дилемата пред десните правителства в опитите им да ограничат незаконно пристигащите хора в страните им, пише Financial Times.

Министърът за миграцията Димитрис Каиридис заяви във вторник, че планът цели да смекчи острия недостиг на хора в земеделието, туризма и строителството и включва мигранти, чието разрешение за местопребиваване е изтекло или нямат документи.

Каиридис допълни, че инициативата няма да насърчава незаконна миграция, а ще „подкрепи държавните приходи с данъците върху доходите и социални осигуровки и ще предложи решение на острия недостиг в някои сектори“.

Планът е бил обсъден във вторник на заседание по въпросите на националната сигурност, с председател премиера Кириакос Мицотакис, но още не е официализиран.

Притокът на мигранти към Гърция е нараснал над 3 пъти през август спрямо същия месец на 2022 г. със 715 души, влезли в страната. От началото на септември други 7000 души са пристигнали на гръцките острови, с което капацитетът на приютите за мигранти достигна лимита си.

Правителството, което е подложено на критики заради суровото си отношение към мигрантите, обещава да бъде „строго, но справедливо“. Каиридис заяви пред FT, че гръцките власти ще продължат да „пазят старателно границите, но също ще осигуряват много човешки условия за хората, търсещи убежище“.

Макар че се опитва да ограничи влизането на нелегални мигранти, Гърция изпитва проблеми заради недостига на работна ръка, особено в земеделието.

Миналия месец бюрото по труда в Хераклион на остров Крит предупреди, че много лозари наблюдават как „плодовете на труда им се изпаряват“, тъй като не могат да довършат гроздобера без допълнителна помощ. Други реколти също са засегнати, а земеделската асоциация Lerapetra обяви, че в редица селски райони на Крит „положението е особено тежко“, много производители оставят реколтата си, тъй като не могат да се справят сами.

По думите на министъра на земеделието Лефтерис Авгенакис програмите за чуждестранни работници със страни като Египет и Бангладеш често се забавят заради бюрократични спънки и че е наложително да се наемат мигранти, които вече са в страната. Министърът допълни, че много работници в земеделието в Гърция са в сивата икономика, което създава „несигурност, както и социални, здравни и фискални проблеми“.

Чрез узаконяването на статута им „ще дадем глътка въздух на заетите хора и на работодателите, които да ги наемат, без да се притесняват, че вършат нещо незаконно“, отбелязва Авгенакис.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е изправена пред сходна дилема в опита си да изпълни предизборното си обещание да се справи с нелегалната имиграция, въпреки че много работодатели се оплакват от недостиг на работници.

В миналото Рим легализира статута на някои работници без документи, но Мелони избягва тази стъпка и вместо това е фокусирана върху увеличаването на издаваните разрешителни за работа на граждани на страни извън ЕС.

През юли италианското правителство обяви, че ще издаде 42 000 такива разрешения до 2025 г. спрямо под 31 000 разрешения, издадени през годините преди пандемията от COVID-19.

Същевременно в опит за ограничаване на ръста на пристигащите хора на италианските брегове правителството на Мелони обеща да изгради нови центрове за задържане на нелегалните мигранти и да изисква плащането на гаранция от близо 5000 евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

60 000 свободни работни места: Хотели в Гърция наемат мигранти от трети страни

Липса на кадри: Компаниите в Германия страдат от остър недостиг на квалифицирани работници

На Острова облекчават визовия режим за чуждестранни работници от един сектор. Кой е той?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички