Инвалидните пенсии отбелязаха невиждано увеличение


Инвалидните пенсии отбелязаха невиждано увеличение
Снимка: iStock

19864

Заради измененията по отношение на медицинската експертиза, има отражение и в броя на инвалидните пенсии - невиждан рязък ръст. За сметка на това са отпуснати по-малко пенсии за осигурителен стаж и възраст спрямо същия период на 2022 г. Това показва статистическия бюлетин на Националния осигурителен институт за пенсиите през първото тримесечие според в. "Сега".

ОЩЕ по темата: Нормалното пенсиониране в България започва да изчезва за сметка на друго

За първите три месеца на годината са отпуснати 7723 нови пенсии за инвалидност - с 23% повече спрямо първото тримесечие на 2022 г., когато са били 6279. В същото време по-малко хора са се пенсионирали с пенсията, която трябва да е основна за системата - за осигурителен стаж и възраст според пълните условия на Кодекса за социално осигуряване. Там намалението спрямо началото на 2022 г. е с 8,8% - от 7025 тогава на 6407 сега.

Увеличението при инвалидните пенсии вероятно се движи от два фактора. В началото на годината бяха приети законови промени за отпушване на голямото задръстване в системата на ТЕЛК и НЕЛК след пандемията. С тях се възстановиха правата на много хора, чакащи месеци и даже години експертно решение - навсякъде, където забавянето е по вина на ТЕЛК, старите експертни решения бяха служебно удължени и оттам бяха възстановени и инвалидните пенсии на хората. Още през първия месец след влизането на промените в сила НОИ възстанови 1000 инвалидни пенсии. Вторият фактор са промените в самите проценти, които се полагат за определени увреждания и заболявания, но неговото въздействие вероятно ще се наблюдава тепърва заради тримесечния срок на комисиите за произнасяне.

Все пак новоотпуснатите пенсии намаляват, макар и съвсем символично - от 24 667 през първото тримесечие на 2022 г. на 24 608 сега (тук влизат не само личните, но и наследствените пенсии, както и тези за сектор "Сигурност", несвързаните с трудова дейност и т.н.). Миналата година беше забележителна в това отношение - новоотпуснатите пенсии постигнаха 5-годишен връх въпреки ежегодното увеличение на възрастта и стажа.

Личната пенсия за осигурителен стаж и възраст по редовите условия - чл. 68, ал. 1 и 2 от КСО, продължава да е по-рядка от личната пенсия за инвалидност. През първите три месеца на годината по обичайния ред с пълен осигурителен стаж са се пенсионирали 6407 души, докато личните пенсии за инвалидност поради общо заболяване са 6760.

При изключенията посоките са две - по-малко хора са избрали да се пенсионират до една година предсрочно срещу доживотно намалена пенсия, но продължават да се увеличават хората, които чакат до 67-годишна възраст поради недостигащ стаж. По първата хипотеза новите пенсионери са 1823 (ако имат необходимия стаж, но не са навършили възрастта) при 1923 за същия период на 2022 г. По втората са се увеличили от 2909 на 3175 души. Ако човек няма стаж, но е работил поне 15 г., може да се пенсионира при навършване на 67-годишна възраст (това е условието и за двата пола).

ОЩЕ: Тристранният съвет се произнесе за преизчисляването на пенсиите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички