Издръжката на човек в България продължава да расте. Колко пари са необходими?


Издръжката на човек в България продължава да расте. Колко пари са необходими?
Снимка: iStock

3465

За издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са необходими 156 лева повече за декември 2023 спрямо декември 2022. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при обявяването на резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2023 г. на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, предава БТА.

„С 87 лв. на годишна база нараства необходимата сума за един работещ и живеещ сам“, добави още той.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, е 1438 лв., а на тричленно семейство с двама работещи и едно дете до 14 години – 2588 лв.

„Малко под 2/3 от работещите осигурени лица не достигат заплата, необходима за издръжка – 39,2 % или 1 млн. от лицата са с трудови възнаграждения до 1000 лв.“, посочи той.

Димитров отбелязва и положителна тенденция, която сочи, че около 60 000 души по-малко спрямо миналата година са хората, които работят и не получават заплата, необходима за издръжка. „От 32,5% на 35,7% се покачва процентът на тези, които са над заплата за издръжка“, обясни той.

„Общата картина е позитивна, всички показатели го показват, независимо от движението на цените и ръста на инфлацията. Макар и позитивната тенденция, която ние отчитаме, тя е много бавна и слаба“, посочва Димитров.

Снимка: iStock

„Изминалата 2023 г. показва, че от средата на второто тримесечие имаме затихване на инфлационните темпове“, казва Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания. Това се дължи на стабилизирането на енергийните носители, цените на международните борси, спад на инфлационните темпове в ЕС.

„Това не бива да ни успокоява, защото паралелно нарастваха редица основни стокови продукти, което създаде усещането сред домакинствата, че инфлацията не е преодоляна“, добави тя.

Иванова посочва, че на годишна база се отчита спад на цената на природния газ с 36% спрямо същия период на миналата година. Отчита се и спад в цената за тока за бизнеса на годишна база – до 160 лв. за MWh с при 483 лв. за същия период на 2022 г. Друг важен показател е петролът, при който има спад с 4% на годишна база. „Има съществени корекции надолу при изкупните цени на зърнените и маслодайните култури. Към средата на декември средната изкупна цена на хлебната пшеница е намаляла с 30,8% на годишна база, а при слънчогледа има спад от 28,5%“, посочва Иванова.

С около 7,2% е повишението на годишна база на цените на хранителните стоки. На тримесечна база групата на хранителните стоки отчита задържане на цените, като при някои се наблюдава пренебрежителен спад – мляко и млечни продукти, риба и рибни продукти, захар, олио. При останалите се наблюдава леко ръст – с 0,5 % за хляб и хлебни изделия, за месо и месни изделия с 0,6%.

Групата на нехранителните стоки и услуги бележи повишение средно с 1%, а на годишна база се наблюдава ръст от 5,9%, сочат данните на института.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко пари са нужни, за да се издържа тричленно домакинство в България?

За нормален живот на семейство в София трябват 4352 лв. месечно

Ето колко пари са необходими за нормален живот в България, сумата е сериозна

Близо една четвърт от българите са под прага на бедност

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички