Изтече срокът за европейците да се регистрират във Великобритания


Изтече срокът за европейците да се регистрират във Великобритания
Снимка: iStock

5538

От четвъртък всеки европейски гражданин, който не е подал заявлението си за уседналост след Brexit, ще загуби законното си право на работа, наем на жилище и достъп до социални помощи във Великобритания. Тези граждани дори могат да бъдат депортирани, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС. Хиляди българи получиха отказ да останат на Острова

Над 5,6 милиона са подадените молби за статут на уседналост при официална статистика, че в страната пребивават около 3,5 милиона граждани на ЕС. Най-много молби за статут на уседналост са подали поляците – 975 000 и румънците – 918 000. Процентът на отхвърлени молби е сравнително нисък. Същевременно има над 400 000 необработени документа, подадени в последните дни преди изтичането на крайния срок с темпове от 10 до 15 000 на ден, което допълнително ще затрудни системата за регистрация.

От подадените заявления може да заключим, че българите са шести по численост на Острова сред страните от ЕС, като повече от тях са поляците, румънците, италианците, португалците и испанците. Седмица преди изтичането на крайния срок Министерството на вътрешните работи изпрати предизвестие до всички европейци, които все още не са кандидатствали за статут на уседналост.

До последната минута гражданите се редят на опашка, за да се опитат да получат документи. Главният преговарящ на ЕС Марош Шефчович призова Великобритания за повече гъвкавост. "Възможността за удължаване беше обсъдена с нашите партньори от Великобритания, но не можахме да намерим решение. Поисках го за всички, които се занимават с тези проблеми, и да бъдем щедри към тези, които са уязвими, към тези, които поради ограничения от пандемията не са успели да подадат заявлението си навреме, за тези, които имат основателни причини да не подадат заявлението навреме", обясни Шефчович.

Според експерти обаче, ЕС няма какво да направи и в дългосрочен план щетите ще бъдат постоянни. "На този етап ЕС може да направи много малко, освен ако Великобритания прецени, че е необходима по-голяма гъвкавост. Очевидно е, че има гратисни периоди, тези периоди на удължаване, които досега са помогнали за смекчаване на удара. Сега виждаме в много области реалното въздействие на Брекзит, до какво води за търговията, какво прави за хората, за миграцията и това ще продължи", оплака се Фабиан Зулиг, анализатор в Европейския политически център.

Министърът на имиграцията Кевин Фостър увери, че всеки, чиято молба не е приключена до крайния срок, няма да получи отказ за статут на уседналост, тъй като правата им са защитени със закон.

По думите му ще има неопределено дълъг период, в който хората, които не са кандидатствали за уседналост, ще имат право да го направят, ако имат разумни основания. Например студенти, които биха могли да открият при кандидатстване за университет за първи път, че нямат статут на уседналост. Кои емигранти са желани и кои не във Великобритания след Brexit?

Той посъветва работодателите първо да търсят британски работници и тогава да се ориентират към чужденци. "Предоставяме на хората от цял свят достъп до умения, които отнемат време за обучение, но за работни места, за които е необходимо по-малко време за обучение, вярваме, че е правилно да насърчаваме работодателите първоначално да опитат да предложат добро заплащане на местните работници", обясни Фостър.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички