Майчинството най-после се вдигна след 4 години мъки


Майчинството най-после се вдигна след 4 години мъки
Снимка: Pexels

16552

Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст се повишава от сегашните 380 лв. на 650 лв., гласуваха депутатите при приемането на второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Това стана, след като мнозинството подкрепи предложението на "Изправи се БГ! Ние идваме".

Увеличението на майчинството е първото от почти 4 години, след като бившите управляващи от ГЕРБ упорито отказваха да го осъществят. Майчинските остават 380 лв. и през 2020 г.

Против увеличението по този начин се обяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ", който обясни, че държавата трябва да стимулира работещите майки, а не твърде дългото излизане от пазара на труда.

Наложи се от БСП да му припомнят, че майчинство получават само жените, които са се осигурявали и са били на трудов договор и го призоваха да не се изказва, когато не е подготвен по дадена тема.

"За десет години от държавата са изчезнали 600 000 души. Има демографска катастрофа. Да не сложим като приоритет майките и техните деца в актуализацията на бюджета е пълно дебелоочие и дебелокожие", коментира Димитър Делчев от "Изправи се.БГ! Ние идваме!". По неговите изчисления помощта за майките ще струва 25 млн. лв. на бюджета.

Увеличението на майчинството през втората година е стара идея на БСП, лансирана още в мандата на 44-ото Народно събрание (2017-2021 г.). Предложението им беше парите за майките да се изравнят с минималната работна заплата, което щяло да гарантира по-добър стандарт на живот при отглеждането на децата до 2-годишна възраст. Социалистите го предлагаха няколко пъти, но идеята им срещаше съпротивата на тогавашното мнозинство на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички