Месечната издръжка на семейство скочи драстично, българите обедняват


Месечната издръжка на семейство скочи драстично, българите обедняват
Снимка: iStock

8581

2432 лева са нужни за издръжката на семейство с двама работещи родители и дете до 14 години през последните 3 месеца на 2022 година. Само за година сумата се е вдигнала с 366 лева, значително повече от ръста на доходите. Издръжката на един работещ, който живее самостоятелно, достига 1351 лв. Тя се е повишила със 17,7% на годишна база или 203 лева. Издръжката на семейство скочи драстично

Това показват данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка в страната през последното тримесечие на 2022 година.

"Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство е 2432 лв. Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3000 лв., с която сума много малко българи могат да се похвалят", обяснява главният икономист на КНСБ Любослав Костов. Заплата за издръжка: 2/3 от работещите не могат да покрият разходите си

"Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове (на заплатите), които бяха направени от частния и държавния сектор, не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата, ще видим, че те са поскъпнали със 140%", заявява той.

По думите на синдикалиста "политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има". "Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност. Трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни", посочва Любослав Костов.

Заплатата за издръжка, за която често говодят синдикатите, се определя на базата на това колко пари са ни необходими за храна, издръжка, свободно време и почивка. "Масовото потребление на българите засяга поскъпването на основните стоки, затова ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна", подчертава Костов. Не минимална заплата, а 1700 лв. заплата за издръжка искат синдикатите

С колко поскъпват храните?

От КНСБ отчитат, че ръстът при месото и месните продукти за тримесечието е с 5.8%, а на годишна база – с 27.1%. При мляното месо средното увеличение е с 12.4% за 3 месеца, а на годишна база с 29.6%. Поскъпването при пилешкото месо е съответно с 0.9% и с 45.7% на годишна база. При сухите колбаси покачването на цената е средно с 3.7% на тримесечна база и 24.2% на годишна.

Мляко и млечни продукти бележат ръст с 10.1% за тримесечието, а на годишна база с 43.6%. За година нарастването при сирената е с около 6-7 лв., а при кашкавала – с около 8 лв. Драстично поскъпване се наблюдава при групата на киселите и пресните млека – за тримесечие средно с 8.5%, а на годишна база с 39.4%. Цените на яйцата нарастват с 55% на годишна база, а на тримесечна с 18%. Увеличението е с 16 до 20 стотинки за едно яйце.

При хляба и зърнените култури покачването е с 3.7% на тримесечна база, но на годишна база ръстът остава висок – 24.7%. Оризът и брашното на тримесечна база поскъпват с 9.3% и 4.5%, а на годишна база надхвърлят 20%. Закуските на годишна база поскъпват в рамките на 20-50%.

Цените на нехранителните стоки и услуги се покачват с 12.9% на годишна база. Необходимият доход за тях е 824.74 лв. за едно работещо лице, което представлява 61% от общия доход.

75% от анкетираните хора изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, за 67.3% от тях доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите през третото тримесечие са посочили едва 27.9% от хората, съобщават от КНСБ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българите вземат 400 лв. по-малко от нужното за издръжка

Над 2500 лв. месечно са нужни на 4-членно семейство

Колко лева са нужни, за да се издържате в България?

Идва ново поскъпване на стоките

Синдикатите искат сериозно вдигане на минималната заплата и доходите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички