Над 18 400 лева е средната годишна заплата в минната индустрия


Над 18 400 лева е средната годишна заплата в минната индустрия
Снимка: iStock

7104

18 414 лева е средната годишна заплата в минната индустрия в България. Това прави средно по 1534,50 лева на месец. Възнагражденията в бранша остават над средните за страната, съобщават от Българска минно-геоложка камара. Средната заплата се повиши със 150 лева

23 000 души са пряко заетите в минното дело у нас, а 120 000 работят в свързани дейности. Добивът възлиза на 108 милиона тона, като се произвежда продукция за 2,7 млрд. лева. Секторът изнася продукция за 5,5 млрд. лева. Производителността на труда в минния бранш е 2,5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор. Добавената стойност, създавана от един зает, е 47 000 лв.

Заплатите в бранша винаги са били високи. През 2020 г. средната заплата на работещите в добивната промишленост (която включва и добива и преработката на петрол и природен газ) е 24 332 лв. или средно по 2028 лева на месец.

Минната индустрия е със стратегическо значение за българската икономика и е един най-добре развиващите се през последните години. България е сред държавите в Европейския съюз с дългогодишни традиции и опит в развитието на добивния отрасъл.

На днешния 18 август традиционно отбелязваме "Деня на миньора". Във връзка с честването на празника, Българска минно-геоложка камара отличава най-добрите минни компании със своите годишни награди. Наградите са в няколко категории: за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия, за иновации, Награда "Безопасност и здраве", Награда "Грижа за природата", за социално-отговорна кампания, за принос към българската минерално-суровинна индустрия. Камарата дава и персонални награди на хора, които имат принос към развитието на индустрията.

18 август е определен за празник на бранша по предложение на пернишките въглекопачи. По тяхно настояване цар Фердинанд е издал указ, с който определил 18 август – Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора. Определянето на Свети Иван Рилски за патрон на българските миньори не е случайно. Най-българският светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички