Над 57 000 безработни са започнали работа от началото на годината


Над 57 000 безработни са започнали работа от началото на годината
Снимка: БГНЕС

1088

От началото на 2023 г. равнището на безработицата продължава да намалява, а над 57 000 безработни са намерили работа с подкрепата на трудовите посредници в бюрата по труда. Близо 16 000 икономически неактивни хора са започнали да търсят работа, а в заетост са включени около 12 000 младежи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров в своето приветствие по повод 33-та годишнина на Агенцията по заетостта и нейния професионалния празник.

Той поздрави за всеотдайността и професионализма ръководството и служителите на институцията и даде своята висока оценка за изграждането й като устойчива и модерна администрация в услуга на гражданите и бизнеса. „Възлагам големи очаквания на иновациите по отношение на мисията и визията на Агенцията и нейния подход към промяната. Само мотивиран и квалифициран екип, какъвто сте Вие, може да допринесе до решения, отговарящи на предизвикателствата на утрешния ден“, добави Лазаров.

Още: Кабинетът прие сериозни промени в социалното подпомагане

В изказването си той подчерта, че конюнктурата на пазара на труда, високите технологии, цифровизацията на икономиката, усъвършенстването на изкуствения интелект променят радикално обществените и индустриалните отношения и водят до интензивни промени, нови професии и работни места, изискващи постоянно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила. „Съвременните реалности изискват незабавен отговор на недостига на квалифицирани човешки ресурси, като фактор за икономически, социален и обществен просперитет. Нужно е непрестанно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила“, каза министър Лазар Лазаров.

Заместник-министрите Наталия Ефремова и Надя Клисурска също поздравиха служителите на Агенцията по заетостта и им пожелаха много здраве и енергия, за да продължат да подкрепят трудовата реализация на хората и да изпълняват успешно държавната политика на пазара на труда.

В рамките на честването на 33-та годишнина на Агенцията по заетостта беше открит Център за активиране на неактивни лица в Кюстендил. Служителите в него ще мотивират хората за активно поведение на пазара на труда чрез насърчаване на регистрацията им в бюро по труда, включване в обучения и насочване към свободни работни места.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички