Нов закон в Турция: Страната премахна минималната възраст за пенсиониране


Нов закон в Турция: Страната премахна минималната възраст за пенсиониране
Снимка: iStock

14245

Турският парламент ратифицира законопроект, който премахва изискването за възраст и предлага ранно пенсиониране на милиони граждани. Този ход беше сред ключовите предизборни обещания на управляващата партия, предаде Daily Sabah.

Новото споразумение ще позволи на над 2 млн. работници да се пенсионират на първия етап. От мярката ще се възползват хората, започнали работа преди септември 1999 г., когато беше променен законът за пенсиониране, и тези с 20-25 години осигурителен стаж.

Преди това възрастта за пенсиониране беше 58 г. за жените и 60 г. за мъжете.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че 2,25 млн. души ще имат право да се пенсионират незабавно, без значение от възрастта, ако отговарят на нужните условия за работа.

В момента в Турция има около 13,9 млн. пенсионери.

Министърът на труда и социалното осигуряване Ведат Билгин заяви, че новата система може да струва около 7,9 млрд. долара през 2023 г. По думите му в момента е трудно да се прецени точната цифра, защото не е ясно колко хора ще решат да се пенсионират веднага според новата система. Билгин заяви, че първите пенсии по системата ще бъдат изплатени от април.

„Цената на споразумението вероятно ще се увеличи в следващите години, тъй като се очаква броят на служителите, които се възползват от плана, да нарасне и може да достигне около 5 млн.“, заяви високопоставен служител пред Bloomberg News.

Ходът се разглежда като стимулиране на кампанията на Ердоган преди критичните предстоящи избори, чието време на провеждане е несигурно след опустошителните земетресения преди месец, които причиниха разрушения в южната част на Турция и убиха над 45 000 души.

През 2022 г. правителството утрои минималната заплата, вдигна заплатите на държавните служители и увеличи пенсиите, за да облекчи домакинствата заради най-вече от растящата инфлация. Според последните данни инфлацията е спряла до 55,5% през февруари.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Възрастта за пенсия се вдига, купуването на стаж поскъпва

Германия ограничава ранното пенсиониране, търси работници от чужбина

Какво трябва да знаем, ако пътуваме до Турция с лична карта?

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички