Какво трябва да знаем, ако пътуваме до Турция с лична карта?


Какво трябва да знаем, ако пътуваме до Турция с лична карта?
Снимка: БГНЕС

435954

Новината, че вече ще можем да ходим в Турция само с лична карта, вдъхнови още повече българи да посетят южната ни съседка. Туроператори разказват, че екскурзиите им се разпродават като топъл хляб, а местата се запълват за нула време. Без паспорти: Българите ще пътуват до Турция само с лична карта

Поради огромния интерес е нужно да се заредите с търпение по границите. Опашките са големи, особено през уикендите. "Много се чака по границите – понякога един час, друг път – 3-4 часа. След като въведоха личните карти, очакваме още по-голям наплив", разказва пред БНР туристическият агент Детелина Константинова, която организира кратки екскурзии от Варна до Одрин.

Минаването на границата с лична карта засега е новост за сънародниците ни, но скоро ще се превърне в стандартна практика. То обаче има своите особености. На влизане в страната ще ви дадат едно малко листче, върху което ще ви сложат печат с датата на влизане. Задължително трябва да го пазите, защото на връщане граничните власти ще ви го поискат, за да ви го подпечатят отново при излизането от страната.

Това всъщност е входно-изходният документ за пътуващи с лични карти, с който удостоверяват, че не са надвишили разрешените по закон 90 дни престой в южната ни съседка. "Хората, които пътуват с лични карти, трябва много да си пазят това листче. Ако го изгубят, от турска страна могат да им направят проблем", предупреждава Константинова.

Тя все пак препоръчва да си носим и международния паспорт, тъй като преминаването с него е по-лесно и удобно. "Иначе и с лична карта се минава, няма никакъв проблем", казва варненският турагент. Турция вече пуска българите с лична карта

Полезни съвети за пътуващи до Турция

Туристическите фирми обикновено разрешават по един куфар или един сак на човек в багажника на автобуса, а вътре в превозното средство може да си носите и ръчен багаж.

Парите, които трябва да предвидите за пазаруване, зависят от това какво искате да купувате. Имайте предвид, че инфлацията в Турция е много по-висока от тази у нас и стоките поскъпват много бързо, понякога в рамките на дни. Така че е добре да си носите малко повече пари.

Въпреки това цените са изгодни за българи заради евтината турска валута. В момента турската лира струва едва 11 стотинки, т.е. 100 турски лири са 11 лева. Туроператорите съветват да обменим пари в България и да си носим турски лири, вместо тепърва да търсим обменно бюро в южната ни съседка. Ако някой все пак има нужда, може да обмени пари и в центъра на Одрин. Българите се възползват от срива на турската лира

Все повече от търговците в града са научили и по малко български език, за да обслужват по-добре клиентите си.

Българите често посещават Турция, главно с цел пазаруване и туризъм. Големите опашки от превозни средства по граничните пунктове вече са нещо обичайно. Кратките шопинг екскурзии до Одрин, Чорлу, Лозенград (Къркларели) или Люлебургаз – също. Нашествие на българи по пазарите в Турция

Българите обичат да пазаруват в южната ни съседка. Освен ниските цени, ги привлича и високото качество на стоките. А това е най-важното за всеки купувач.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Българите спасяват турския туризъм

Българите щурмуват Одрин заради ниските цени преди Коледа

Одрин - шопинг дестинацията на българите

Над 2 млн. българи са пазарували в Одрин през 2019 г.

Хиляди българи ходят да пазаруват в Турция заради поевтинелите стоки

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички