ОИСР: Гответе се за най-високата безработица след Голямата депресия


ОИСР: Гответе се за най-високата безработица след Голямата депресия
Снимка: БГНЕС

8792

Коронавирусната криза ще доведе до рязко покачване на безработицата в много индустриализирани страни до края на годината, прогнозират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Тъй като последиците от противоепидемичните мерки и ограничения засегнаха силно икономиките в рамките на ОИСР, милиони хора не успяха да се върнат на работа, което доведе до изключително рязък спад на активността и безпрецедентна загуба на работни места. В някои страни бяха отработени до 10 пъти по-малко часове в сравнение с първите няколко месеца на световната финансовата криза през 2008 г.

Без втора вълна от инфекции по света безработицата в страните-членки на ОИСР може да нарасне средно до 9,4%, показва последният доклад за заетостта на базираната в Париж организация. Това би било най-високата безработица за членовете на организацията след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

За 2021 г. се очаква слабо намаляване на безработицата до 7,7%. В същото време заетостта в рамките на ОИСР се очаква да спадне с 4,1% през 2020 г. и да нарасне с едва 1,6% през 2021 г.

Ако обаче има втора вълна на Covid-19, експертите дори предвиждат ръст на безработицата в рамките на ОИСР до 12,9% към края на 2020 г., след като в края на миналата година тя беше на ниво от 5,3 на сто.

Два сценария на ОИСР за безработицата (при една или две вълни на Covid-19)

Членуващите в ОИСР страни предприеха безпрецедентни мерки, за да сведат до минимум икономическите щети, причинените от коронавирусната криза. Но дори и икономиките им да се възстановят, управляващите и централните банки ще трябва да предоставят допълнителна подкрепа, тъй като кризата може да продължи, посочват експертите.

Дали поради по-високата безработица или заради хора, работещи по-малко часове, въздействието на пандемията върху работните места не се усеща в еднаква степен във всички страни-членки на ОИСР.

Великобритания потъна в невиждана рецесия

В някои страни работодателите използваха държавните програми за запазване на работните места на съкратено работно време, като в тези държави най-вероятно тепърва ще се усети пълното въздействие на коронавирусната пандемия.

При други се наблюдават безпрецедентни скокове на безработицата, но много работници ще се върнат към работните си места (или към нови), когато икономиките се отворят отново и се ускори бизнес активността.

Господарите на дълга: САЩ тегли 3 трлн. долара, за да спаси икономиката си

Тази криза на трудовата заетост рискува да се превърне в социална криза, предупреждава докладът. В най-засегнатите сектори до половината от всички работници са на непълно работно време, или с временни договори, или са самостоятелно заети.

Много от тях нямат сигурност за работното място и имат ограничен достъп до обезщетения за безработица. Държавите предоставиха изключителни нива на подкрепа и трябва да направят всичко възможно, за да поддържат тази подкрепа за най-уязвимите, като същевременно работят за изграждането на по-приобщаващи и устойчиви пазари на труда.

Икономиката има два варианта за съживяване след кризата

Най-бедните, младите хора, мигрантите и жените са най-потърпевши от кризата на трудовия пазар и безработицата.

Младите хора са изправени пред затегнат пазар на труда, който би могъл да компрометира бъдещето им. Жените и нископлатените работници вероятно са изправени пред по-голяма безработица. Работниците на непълно работно време, временно заетите лица и самостоятелно заетите лица, които съставляват 40-50% от работната сила в тежко засегнатите сектори, носят основната тежест на влошения трудов пазар.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички