Пари за втора пенсия: Пенсионните фондове у нас масово с отрицателна доходност


Пари за втора пенсия: Пенсионните фондове у нас масово с отрицателна доходност
Снимка: iStock/Guliver

11150

Парите за втора пенсия у нас не отчитат увеличение на база постигната доходност за последните две години, тъй като задължителните пенсионни фондове, които управляват тези средства, масово регистрират отрицателна доходност за разглеждания период. Това става ясно от справка на Expert.bg в данните на Комисията за финансов надзор, публикувани на сайта на институцията.

Средноаритметичната доходност на универсалните пенсионни фондове за последните 24 месеца възлиза на минус 2.50% на годишна база, сочат данните на КФН към края на месец юни тази година. Среднопретеглената доходност възлиза на минус 2.86% на годишна база за периода, а немодифицираната претеглена доходност достига минус 2.98% на годишна база.

Това означава, че парите, които управляват пенсионните дружества у нас, не се увеличават в резултат на успешно управление през последните 24 месеца, а поради постъпващите осигурителни вноски на гражданите или постигната положителна доходност в краткосрочен план, която все още не може да компенсира общия спад за разглеждания 2-годишен период. Данните не са изненадващи, тъй като през последната година централните банки по света рязко затегната паричната политика с цел борба с ускорената инфлация, което се отрази негативно на глобалните финансови пазари.

Средната доходност на универсалните пенсионни фондове е над минималната доходност, определена от КФН, за периода 30.06.2021 – 30.06.2023 година, която възлиза на минус 5.86%, става ясно от решение на регулатора от 18 юли тази година.

Само един универсален пенсионен фонд отчита положителна доходност за последните 24 месеца, а останалите осем фонда регистрират отрицателен резултат. Това е УПФ „ЦКБ-Сила” с доходност за последните 24 месеца от 1.29% на годишна база. Най-ниска доходност за периода отчита УПФ „ДСК-Родина” – доходност от 4.51% на годишна база за разглеждания период, става ясно от данните.

Източник: КФН

Доходността на професионалните пенсионни фондове също масово е отрицателна. Средноаритметичната доходност на тези фондове възлиза на минус 1.55% на годишна база за последния 24-месечен период. Среднопретеглената доходност за периода достига минус 1.55% на годишна база, а немодифицираната претеглена доходност е минус 1.92%. Минималната доходност за професионалните пенсионни фондове, определена от КФН за последния 24-месечен период, е минус 4.81%, сочи решението на регулатора.

Само два професионални пенсионни фонда отчитат положителна доходност на годишна база за разглеждания период – ППФ „Съгласие” (+1.62%) и ППФ „ЦКБ-Сила” (+2.63%). ППФ „ДСК-Родина” записва най-слаб резултат за периода с доходност от минус 4.29% на годишна база за последния 24-месечен период.

Българите масово се отказват от втора пенсия

Източник: КФН

Доброволните пенсионни фондове се представят по-добре през последните 24 месеца, като средноаритметичната доходност достига минус 0.49% на годишна база, сочат данните на КФН. Среднопретеглената доходност за периода е минус 0.97%, а немодифицираната претеглена доходност възлиза на 1.28% на годишна база.

Увеличението на пенсиите няма да лиши пенсионерите от помощи за отопление

Източник: КФН

Според последните налични данни на КФН към края на първото тримесечие на тази година, осигурените лица за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове у нас достигат 3.97 млн. души. Средният размер на натрупаните средства на едно осигурено лице възлиза на 4 377 лева. За сравнение, към края на миналата 2022 година, средният размер на натрупаните средства е достигал 4 177 лева.

Най-много натрупани средства имат хората на възраст между 50 и 54 години – средно 5 652 лева, което обхваща близо 543 000 души, осигурени в универсални пенсионни фондове.

Към края на първото тримесечие на тази година, общо 312 694 лица са осигурени в професионални пенсионни фондове, като средната натрупана сума на едно осигурено лице възлиза на 4 472 лева.

Осигурените лица в доброволните пенсионни фондове са 645 478 към края на първото тримесечие на 2023 година. Средната сума на едно осигурено лице възлиза на 2 041 лева, сочат данните на КФН.

Трябва да се отбележи, че индивидуалният размер на натрупаните средства по партидите на осигурените лица варира в широки граници и зависи от множество фактори като: продължителността на осигурителния период; осигурителната вноска и осигурителния доход; редовното постъпване на вноските във фонда; удържаните такси; постигнатата доходност и други. 

С колко ще нараснат пенсиите през следващите две години?

Разходите за пенсии надхвърлят 9 млрд. лева за първите шест месеца на годината

Активите на пенсионните фондове надхвърлиха 20 млрд. лева

Какво се случва с парите за втора пенсия?

Увеличават се парите за втора пенсия

Прехвърлиха близо 1 милиард лева от парите, спестени за втора пенсия

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички