Прехвърлиха близо 1 милиард лева от парите, спестени за втора пенсия


Прехвърлиха близо 1 милиард лева от парите, спестени за втора пенсия
Снимка: iStock

4473

Рекордно прехвърляне на средства от един универсален пенсионен фонд в друг за първите 9 месеца на 2022 година отчита статистиката, публикувана от Комисията за финансов надзор.

До края на септември 248 000 души са прехвърлили партиди на стойност над 996 млн. лв. Само за месеците юли, август и септември на миналата година прехвърлените суми надхвърлят 297 млн. лв.

За сравнение за цялата 2021 г. прехвърлените пари са били 1,1 млрд. лв. - цифра, която със сигурност ще бъде надмината при отчета за пълната 2022 г. За деветмесечието на по-миналата година прехвърлените пари пък са били едва 795 млн. лв.

Прехвърлянето на партиди между фондовете нараства като пари и хора и спрямо 2020 г. Тогава за цялата година са били прехвърлени 739 млн. лв., което е по-малко дори от сумата за деветмесечието на миналата година.

Сливане на фондове?

Засиленото прехвърляне на партиди между фондовете може да бъде прието и като начало на окрупняването на пазара, което очакват финансовите експерти. Причина за него ще е невъзможността на по-малките фондове на пазара да изплащат пенсии, когато по-голяма част от техните клиенти се пенсионират, пише "24 часа". Изгарят парите за втора пенсия

Според експерти все още е рано да се говори за започнала консолидация на пенсионни фондове. В бъдеще може да се стигне до сливания, ако има пенсионни дружества, които не могат или не искат да изплащат пенсии.

Това може да се случи в следващите години, когато ще се увеличи броят на хората, които имат право да се пенсионират и да получават пенсия от частен фонд. Засега обаче рискът не е актуален, тъй като пенсиониращите се в момента са сравнително малко. Дори и да се стигне до този вариант, няма риск за хората, защото средствата им ще бъдат дадени за управление на други дружества.

Само 4 от десетте фонда обаче са били на плюс от прехвърлянето на партиди и средства през деветмесечието на миналата година, а останалите 6 фонда губят, показват данните на КФН.

Сред четирите "печелещи" клиенти и пари фондове влиза и най-новият "Далл Богг: Живот и Здраве", който реално заработи от началото на 2022 г. и в момента всъщност повече привлича клиенти от другите компании с по-обещаващи условия. Този фонд обаче е успял да привлече за 9-месечието само 9,3 млн. лв. от общите близо 1 милиард, като привлечените от други фондове партиди са всъщност почти половината от общата стойност на активите на фонда.

Останалите печеливши от прехвърлянето фондове са големите "Доверие", "ДСК-Родина" и ОББ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За първи път у нас повишават втората пенсия

Малцина ще вземат пожизнена втора пенсия

Пенсионното осигуряване ще продължава да расте

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички