Пенсията ще бъде осъвременена с 12% от 1 юли - колко е това?


Пенсията ще бъде осъвременена с 12% от 1 юли - колко е това?
Снимка: БГНЕС

13033

Предложението, което се съдържа в Закона за бюджета на ДОО за 2023 г., е осъвременяване на всички пенсии с 12% от 1 юли 2023 г. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, преди заседанието на Надзорния съвет на НОИ.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от настоящите 467 лв. ще стане 523,04 лв. Средната пенсия ще нарасне с 16,8%. Бюджетът предвижда също и финансиране на предприетите мерки през 2022 г., като осъвременяването на пенсиите, предаде БТА. С колко ще се повиши размерът на пенсията от 1 юли?

По думите му това в бюджетно изражение е 23,6% повишаване на разходите за пенсии в бюджета. „В този бюджет това е с 3 млрд. и почти 700 млн. в повече спрямо 2022 г.“, отбеляза Лазаров. Той обясни, че процентът на увеличение на пенсиите се получава, като се отчете нарастването на индекса на потребителските цени през предходната година.

Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният индекс на потребителските цени, който се включва по европейските методики и който служи за сравнение с всички държави членки на ЕС. По него, за годишната инфлация към предходната година е 13%, а ръстът на средния осигурителен доход за 2022 г. е 11%. Следователно това прави 12%“, обясни Лазаров.

Като друг важен параметър социалният министър посочи общия размер на разходите в системата на ДОО – малко над 21 млрд. лв. „Около 11 млрд. лв. са приходите от осигурителни вноски“, посочи той. По думите му за изплащането на социалноосигурителните обезщетения и пенсиите ще е необходим допълнителен трансфер от държавния бюджет на малко над 10 млрд. лв.

„Категорично искам да отбележа, е, че с този бюджет не се предвижда намаляване на социалноосигурителните обезщетения, орязване на права“, подчерта министър Лазаров. Той отбеляза, че се предвижда и ръст в обезщетенията, които ще са в рамките на временната неработоспособност заради промяна на основен показател – доходът, по който се внасят осигурителни вноски.

„Увеличение има и в още един параметър – предложение за увеличение на разходите с 3,5 млн., които могат да бъдат ползвани за профилактика и рехабилитация на осигурени“, обясни той и добави, че това ще обхване около 5 000 души на тазгодишна база.

На въпрос дали се предвижда и увеличение на минималната работна заплата, министър Лазаров заяви, че тя е увеличена от началото на 2023 г. Действащото законодателство предвижда механизъм за увеличение на минималната работна заплата или по-скоро за определяне на минималната основна заплата от 2024 г. „Действията ще бъдат предприети през тази година дотолкова, доколкото КТ предвижда да бъде определен до 1 септември нов размер на минималната работна заплата“, коментира той. БСП внася предложение за увеличаване на работната заплата от 1 юли 2023 година

По думите му непроменени остават осигурителните вноски и разпределението между осигурено лице и осигурител.

Не се променят и принципите за изплащане на обезщетенията при безработица, които са 60% от средния осигурителен доход на лицето, както и обезщетението за майчинство, което е 90 % от осигурителния доход за определен период от време. „По отношение на втората година на майчинство, то е разработено при условия на действащо законодателство“, добави той.

Министър Лазаров отбеляза и че Законът за бюджета на ДОО за 2023 г. е разработен в условията на действащо законодателство. Онова, което служебното правителство винаги е споделяло, е, че разработването на бюджетните закони следва да е само върху действащото законодателство. „Всичко останало, което предвижда нови политики и мерки, следва да бъде осъществено от редовен кабинет, ясно парламентарно мнозинство и носенето на отговорност за взетите политически решения“, коментира още Лазаров.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Задава се ново увеличение на заплатите и пенсиите

България първа по ръст на заплатите в ЕС

Огромна част от българите смятат, че заплатата им е ниска

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички