Предлагат спиране на мярката 60/40 и пренасочването ѝ за бежанците от Украйна


Предлагат спиране на мярката 60/40 и пренасочването ѝ за бежанците от Украйна
Снимка: iStock

2544

Държавата да преустанови мярката за запазване на заетостта 60/40 и средствата да се насочат за подкрепа на бягащите от войната украински граждани, предлагат от Института за пазарна икономика (ИПИ). "Това са 300 милиона лева в бюджета на Националния осигурителен институт, които са достатъчни, за да финансират подкрепа на потенциално голям брой пристигащи у нас бежанци", посочва икономистът Петър Ганев, цитиран от БНР.  ИТ секторът може да вземе на работа 30 000 украински бежанци

От Института за пазарна икономика предлагат подкрепата за бежанците да бъде в две посоки - първата е осигуряване на адекватни условия за настаняване и втората - бързото уреждане на статут и получаване на работа. В анализа си Петър Ганев отбелязва, че у нас са необходима по-бързи административни процедури и финансиране. Той посочва, че в другите държави е видно, че голяма част от украинците влизат като икономически мигранти, а не със статут на бежанци, като дава пример с Полша, където това се посочва като най-простото и работещо решение за бягащите от войната украинци.

Затова от Института за пазарна икономика обръщат внимание, че е важно максимално облекчаване и ускоряване на всички процедури, за да може бежанец да си потърси работа „на светло“, да отвори банкова сметка и да има достъп до здравеопазване и образование.

От ИПИ вече повече от година изразяват мнение, че е време за край на мярката 60/40, с аргумента, че изкуственото запазване на заетостта в сектори или предприятия, ударени тежко от „класическа“ криза, може да бъде много опасно. Българският бизнес може да даде работа на около 200 000 украинци

Предложението остатъкът по мярката да бъде пренасочен към бежанците се поддържа и с мотива, че НОИ има нужната мрежа и капацитет да действа максимално ефективно и да избегне затъване в административни процедури. Според икономистите мярката 60/40 и без това отдавна е изгубила своя смисъл и е пред прекратяване в средата на годината, и е по-добре да се трансформира още сега и ресурсът да се насочи там, където има обективна нужда.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички