Работодатели нямат право да уволняват служители, отказали ваксинация


Работодатели нямат право да уволняват служители, отказали ваксинация
Снимка: iStock

9159

Работодателите нямат право да уволняват служители, които не желаят да се ваксинират, нито да ги принуждават да се ваксинират. Това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев пред БНР. "Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират.", категоричен е министърът. Ще стане ли ваксинацията условие за работа?

В Инспекцията по труда са подадени много сигнали, че работодатели принуждават работниците си да се ваксинират. Това не трябва да бъде допускано, призова Донев. Отказът от ваксиниране не може да е причина за ограничаване на трудовите права на хората, категоричен е служебният социален министър. Зеленият сертификат не нарушава трудовите права

Работодателят може да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите, посочи министърът.

Донев обясни, че служители, които нямат зелен сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск. "Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права", припомни той.

По думите му не бива да се прекалява с това, че здравният министър е въвел зелен сертификат за определени търговски и обществени обекти. "Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", изтъкна Донев. И театрите, и кината, и всички други мероприятия могат да провеждат на 100% запълняемост, ако гарантират, че всички посетители са със зелени сертификати, уточни той.

Той посочи, че не се прехвърля вината на работодателите, но заради ситуацията в България и по света всички трябва да действаме единно, за да се ограничи разпространението на вируса. Оттам нататък всички права и претенции, които биха могли да бъдат засегнати остават на заден план. Със заповедите на министъра на здравеопазването, всеки един по веригата би трябвало сам да прецени какво да бъде неговото поведение и действие, категоричен бе социалният министър. Задължителни COVID сертификати и в Сърбия, за да се избегне нов локдаун

Донев заяви, че мерките, които в момента действат за запазване на заетостта и бизнеса доста добре се прилагат от страна на администрацията. Мерките в момента работят много добре и там, където има необходимост до ползване на помощите, те се ползват, уточни служебният социален министър. Гълъб Донев: Предлаганите мерки за подкрепа ще сработят за всички засегнати

Мярката 60/40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта.

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта", обясни министърът.

Ако се въведе пълен локдаун, работодателите трудно могат да заемат работници и служители със съответната квалификация. Сегашните мерки подпомагат работниците и служителите, подчерта Гълъб Донев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ваксините не бива да са условие за започване на работа

Австрия спира помощите на безработни, ако не се ваксинират

Фирми дават по 1000 лв. на служителите си, за да се ваксинират

Словения не пуска неваксинирани в бензиностанциите

В Италия ще се ходи на работа само срещу COVID сертификат

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички