Шефове наказват служители за коментари във Facebook


Шефове наказват служители за коментари във Facebook
Снимка: iStock

5065

Работодатели наказват служители за коментари и лайкове в социалните мрежи. Около 50 сигнала за подобно нарушаване на трудовите права са постъпили в КНСБ през миналата 2020 година, предава вестник "24 часа".

1/3 от жалбите са за наложено наказание в резултат на коментари във Facebook, докато близо 18% директно са били уволнени чрез месинджър. Толкова е и делът на оплакалите се, че са били санкционирани за споделяне на лично мнение в социалната мрежа. Оказва се, че у нас наказват и за неподходяща профилна снимка, както и за публикуване на статуси. Сред санкционираните има и такива, които са издали във Facebook каква заплата получават.

Близо половината от жалбите са на хора между 36 и 45-годишна възраст, но за нарушаване на трудовите права заради активност в интернет се оплакват и хора между 56 и 65-годишна възраст. Някои работодатели не желаят служителите им да прекарват време в интернет от "лични подбуди" или да обменят информация, снимки и клипове в работно време. Според годишния доклад на КНСБ за нарушенията на трудовите права, активността на служителите в интернет може да компрометира даден бизнес, да разкрие конфиденциална информация или да провокира конфликт с някои от клиентитe.

Според КНСБ, работодателите трябва да разполагат със собствена стратегия и правила за използването на социални мрежи, така, че служителите да бъдат наясно какво могат и какво не в интернет. 83% от фирмите у нас залагат на работа от вкъщи

Общо 1 572 сигнала за нарушаване на трудовите права са постъпили в КНСБ през 2020 г. 1/4 от жалбите са за неизплатени заплати, като почти толкова са за нарушаване на работното време, почивките и отпуските. По думите на президентa на синдикалната организация Пламен Димитров, трябват законови промени, които да защитават работещите от вкъщи. "Правото на изключване" след края на работното време е една от точките, които трябва дa бъдат уредени в регулация.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички