Служителите са все по-малко склонни да сменят работата си


 Служителите са все по-малко склонни да сменят работата си
Снимка: iStock

3885

Общо 72% от служителите искат да останат в настоящата си компания в сравнение с 61% през 2022 г., като по-голямата част от тях търсят възможности за кариерно израстване без смяна на работодателя. Това показват данните от мащабно представително проучване на лидера в HR решенията Adecco Group. То е проведено сред 30 000 души от 23 държави и целта му е да изследва промените в пазара на труда от гледна точка на служителите в компаниите.

Преквалификации

С над 50% за една година са се увеличили служителите, които заявяват, че искат да повишават уменията си или да се преквалифицират в компанията, в която работят. 1/5 от анкетираните споделят, че искат да израстват кариерно с настоящия си работодател.

"Инвестицията в развитието на уменията на служителите и тяхното кариерно развитие е най-ефективният инструмент за тяхното задържане. Работодателите трябва да предлагат по-големи възмоности за вътрешна мобилност, за да увеличат ангажираността на служителите си и респективно да намалят текучеството на кадри“, коментира Надежда Василева, изпълнителен директор на "Adecco България".

Още: Разходите за отработен час в България нарастват през третото тримесечие на годината

По-добрата заплата е причината за напускане на работа, но не и за оставане. Това е другият важен извод от глобалното проучване на Adecco Group. Основните причини за вземането на решение за смяна на работата или за оставане при настоящия работодател остават без промяна през последната година. След заплатата основните причини за смяна на работното място се нареждат възможността за кариерно и личностно израстване, по-смислена и вдъхновяваща роля в организацията и бягство от бърнаута.

Данните показват обаче, че увеличението на заплатата спада до девето място по тежест на критериите при вземането на решение за оставане при настоящия работодател, когато служителят не се чувства щастлив на работното място. Анализът на отговорите на анкетираните сочи още, че за да запазят кадрите си, компаниите трябва да се фокусират върху осигуряването на възможности за кариерно израстване, добър баланс между личен и служебен живот, подобряването на работната среда и отношенията в екипите.

Предложенията за работа са намалели с близо 20% от началото на годината

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички