Специална директива осигурява прозрачност в заплащането в ЕС


Специална директива осигурява прозрачност в заплащането в ЕС
Снимка: iStock

4170

Директива за прозрачност в заплащането, приета в края на март задължава компаниите от ЕС да оповестяват информация, чрез която служителите да могат да сравняват заплатите си и да съобщават за разлики, основани на пола.

Държавите членки трябва да транспонират директивата в националното си законодателство до 2026 г. Какво трябва да бъде приложено за законодателството и как ще се отрази на пазара на труда в България, разяснява д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право, цитиран от Pariteni.bg.

Този документ има голямо значение, защото ще даде право на информиране на търсещите работа лица за заплащането и право да бъдат запознати с нивата на заплащане на работници, полагащи еднакъв труд и задължения за компаниите да докладват разликите в заплащането на жените и мъжете. Прозрачността на заплащането разкрива структурите на възнагражденията в една организация и позволява на работещите да предприемат действия за справяне с постоянните разлики в заплащането.

С тази Директива ще се премахнат пристрастията и дискриминацията, основани на пола, дори и несъзнателна. Всеки работник ще има правото да знае колко печелят неговите колеги, мениджъри и изпълнителни директори и той да оповестява своето заплащане.

Прозрачността на заплащането означава, че работниците и служителите ще могат да поискат и да им се предоставя информация за всички плащания, бонуси и допълнителни придобивки, изплащани в организацията. Работодателят ще се задължи да предоставя информация за задачите и уменията, свързани с оценката на работата с цел установяване на равно заплащане за труд с еднаква стойност. Гарантира се, че работниците имат свобода да обсъждат заплащането си и се предотвратяват клаузи за заплахи срещу работници, които обсъждат заплащането си.

Прозрачността на заплащането може да играе решаваща роля за осигуряване на сериозен напредък в справянето с разликата във възнагражденията на жените и мъжете. В България е 12,2% според последните актуални данни към 2021 г. В България жените претърпяват сериозни загуби заради силното си присъствие в нископлатени сектори. Заетостта на жените преобладава в два от трите най-ниско платени икономически дейности, и то с по-ниска работна залата от на мъжете – „Хотелиерство и ресторантьорство“ (с 21%), „Култура, спорт и развлечения“ (с 26%). Заплащането на жените в ЕС е с 16% по-малко от това на мъжете

Разликата в заплащането е главно заради хоризонтално и вертикално сегментирания по пол на пазар на труда. Затова подобряването на баланса по пол в икономическите дейности и професиите, по-добрата реализация на жените във високоплатени сектори и в процесите на вземане на решения, прозрачността при заплащането и др., са значим фактор за нейното намаляване. Директива ще помогне да се ограничи феминизацията и сегрегация на професиите и недостатъчното оценяване и възнаграждение на работата, извършена от жените в конкретни работни места или цели сектори.

Важно е да се свие разликата в заплащането между половете, за да се свие разлика в пенсиите след приключване на трудовата активност. Средно за България, пенсиите на жените за осигурителен стаж и възраст са с 20,2% по-ниски от тези на мъжете. Съществува и социален императив, тъй като разликата в пенсиите имат последици за живота на жените, включително тяхната финансова сигурност и качество на живот.

Директива подкрепя и процеса на колективното договаряне за намаляване на несправедливите и/или ненужно големи разлики в заплащането между групи работници, както и за по-добро справяне с ниското заплащане като цяло. Колективното договаряне играе съществена роля за ефективно прилагане на принципа на равното заплащане.

Тази Директива ще подкрепи в максимална степен прозрачността в заплащането на труда, създавайки норми, които надхвърлят обсега на едно предприятие и/или важат за всички поделения на една и съща компания, включително в мултинационалните компании. Директивата ще помогне чрез колективното договаряне за ефективно прилагане на принципа на равното заплащане, като се премахне фактора за местоположението на компанията.

По-бързото транспониране на Директивата за прозрачност на плащането ще ускори процеса за сближаване с европейските нива на плащане и постигане еднакво заплащане за равен труд или труд с една и съща стойност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

В кои общини държавата плаща най-високи заплати?

Какво е почасовото заплащане в страните от Европейския съюз?

България първа по ръст на заплатите в ЕС

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички