Средната пенсия става 725 лв. след преизчисляването от 1 октомври


Средната пенсия става 725 лв. след преизчисляването от 1 октомври
Снимка: iStock

22864

Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени от 1 октомври. В резултат на това средната пенсия ще доближи 725 лв. и ще нарасне с над 8,5% спрямо септември, показва прогнозата на НОИ. Преизчисляването на пенсиите се отлага за след изборите, очаква се ръст от 8,5%

Данните са на Министерството на труда и социалната политика за предстоящото преизчисляване. Целта на преизчисляването е да намали разликата между размера на най-отдавна отпуснатите пенсии с тези от последните години.

Очакванията са, че малко над 700 000 пенсионери да получат по-висока пенсия след 1 октомври. Причината е, че се преизчислява действителният размер на пенсията, а не изплащаният от НОИ. Когато той е под минималния размер на съответния вид пенсия, е възможно преизчисленият размер да се окаже по-нисък от гарантирания от държавата минимум.

Важно е да се отбележи обаче, че когато преизчислената пенсия е по-ниска от досега получаваната, хората ще продължат да получават досега изплащания размер. Преизчисляването ще се извърши служебно от НОИ и не е нужно пенсионерите да подават заявления.

Кои пенсии ще бъдат преизчислени?

От 1 октомври ще бъдат преизчислени отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии – пенсиите за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях. Вътре са включени и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност, ако размерът им е определен като за пенсия за трудова злополука и професионална болест (лични и наследствени) и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност. Вдигането на пенсиите: Някои вземат 300 лева, други - стотинки

Кои пенсии няма да бъдат преизчислени?

На преизчисляване не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати след 31 декември 2021 г. и тези, които не са свързани с трудова дейност, като социалните пенсии за старост, за инвалидност, персоналните пенсии, както и пенсиите за военна и гражданска инвалидност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост. 2/3 от пенсионерите остават без увеличение при преизчислението на пенсиите

Как става преизчислението?

Първата стъпка е да се определи базовият размер на пенсията към годината на отпускането ѝ. Той ще се определи от средномесечния осигурителен доход за страната, с който е отпусната пенсията, индивидуалния коефициент на пенсионера към 30 септември 2022 г. и продължителността на осигурителния му стаж към същата дата, умножена със съответния процент за годините и за месеците осигурителен стаж, определен от действащото законодателство към датата на отпускане на пенсията. За пенсиите, отпуснати до края на 2007 г., се взема средномесечният осигурителен доход същата година – 398,17 лв. Ударно вдигат пенсиите през юли, после и през октомври

Базовият размер на пенсията към годината на отпускането ще бъде увеличен за всяка следваща календарна година с процент, равен на по-високия от процента на нарастване на средномесечния осигурителен доход за страната или процента на нарастване на хармонизирания индекс на потребителските цени (инфлацията, б.р.) през предходната година.

За пенсиите преди 31 декември 2007 г., размерът се увеличава с процентите за всяка календарна година след тази дата. Когато преизчисленият размер на пенсията по описания начин и размерът ѝ към 30 септември 2022 г. не са равни, се определя пенсията в по-висок размер. Кой колко ще получи след преизчисляването на пенсиите?

Социалното министерството припомня, че преизчисляването на трудовите пенсии от 1 октомври е третото им актуализиране за последните 10 месеца.

От 25 декември 2021 г. пенсиите, отпуснати преди тази дата, бяха преизчислени чрез повишаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж без превръщане от 1,2 на 1,35%. Това увеличи пенсиите със средно около 12%. Вдигат няколко вида пенсии на Коледа

От 1 юли 2022 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., бяха увеличени с 10%. От същата дата в размера на пенсиите бяха включени т. нар. COVID добавка от 60 лв. и изплащаните индивидуални компенсации за разликата между изплащаните от НОИ суми за декември 2021 г. и тези за януари 2022 г.

По сходен начин беше увеличена и социалната пенсия за старост, което доведе до увеличаване на всички пенсии, несвързани с трудова дейност. COVID добавката от 60 лв. беше включена и в размера на трудовите пенсии, отпуснати между 1 януари и 30 юни 2022 г., като сумата се добавя и към пенсиите, отпуснати след 1 юли 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Всеки втори пенсионер у нас взема минимална пенсия

Ето как да сметнете с колко се вдига пенсията ви

Вдигането на пенсиите: Най-бедните печелят най-много

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички