Средната заплата се вдига с над 10% в коронакризата


Средната заплата се вдига с над 10% в коронакризата
Снимка: istock

5139

С повече от 10 процента е нараснала средната работна заплата за една година, по данни на Института за пазарна икономика, цитирани от БНР. За сметка на това обаче намаляват възнагражденията от труд в общия дял на домакинските бюджети, докато делът на доходите от пенсии и социални помощи расте.

Въпреки отчетения ръст на средната работна заплата до 1500 лева, това съвсем не се отнася до всички сектори на икономиката. Традиционно най-високи са доходите в информационните и комуникационните технологии, а в здравната сфера - заради допълнителните плащания към медиците на първа линия.

"Те продължават да дърпат напред - сектори, които изискват по висока квалификация. И го имаме в същото време ефектът на това, че най-много пострадаха заетите в секторите на ресторантьорството и хотелиерството, където са най-ниските заплати", коментира Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

С най-голям принос за домакинските бюджети е работната заплата, но делът ѝ в общите доходи на домакинствата намалява. Пенсии и помощи вдигат доходите на семействата

"За първи път достига 55% делът на работната заплата в доходите на домакинствата заради отражението на тази криза. В същото време се увеличава делът на доходите от обезщетения и помощи, както и от пенсии", каза още Зорница Славова.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички