Ставаме IT специалисти само за 4 месеца


Ставаме IT специалисти само за 4 месеца
Снимка: iStock/Guliver

10231

Четири месеца е абсолютно достатъчно време, за да можеш да навлезеш в ИТ сектора като младши специалист. Това казва Петър Торнев, директор на технологичния IT център на Accenture за Bloomberg TV Bulgaria.

"Създадохме такава програма, в която преквалифицираме хората, които нямат нищо общо с ИТ сектора. Мит е, че трябва да си завършил Техническия университет, за да може да работиш в ИТ сектора. Всеки може да работи там, ако има желание за учене. В рамките на 3-4 месеца 80% от хората вече имат работа в една или друга ИТ компания", обяснява Торнев.

От думите му стана ясно, че пандемията е засилила интереса към внедряването на нови технологични решения, като оттам идва и по-засиленият интерес към технологичния сектор, който, разбира се, може да предложи и добри перспективи. IT секторът е доходоносен и много интересен, затова и все повече хора се насочват към него.

"Важно е да се отбележи, че технологичният сектор има нужда от нови таланти. Често университетите се оказват недостатъчни, за да обучат достатъчно нови кадри. Така дойде необходимостта хората да се преквалифицират. В България имаме около 30-40 000, работещи в IT сектора, а проектите са много", посочва Торнев.

"В програмата имаме хора, които са учители, актьори, счетоводители – нямаме ограничения за възраст, като всеки може да се запише, стига да има желание", казва още той. Понякога това са хора на по 40 години, упражнявали съвсем различни занимания. "Можеш да започнеш на тази възраст, ако си достатъчно упорит, пак ще се развиваш", уверява Петър.

Програмата продължава 3 месеца и освен че учи на основни умения, тя е школа по адаптация към новата среда, защото IT сферата е много различна.

"Уменията, на които заложихме освен технологичните такива, са т. нар. soft skills ("меки умения"), като управление на времето, приоритизиране на задачите, комуникацията между служителите. В новото направление на програмата се насочихме към софтуерното тестване, тъй като това е най-бързият и лесен начин да навлезеш в технологичния сектор", обяснява експертът.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички