Трудови инспектори влизат при работещите от вкъщи, но само с тяхно съгласие


Трудови инспектори влизат при работещите от вкъщи, но само с тяхно съгласие
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

8156

"Нямаме за цел да плашим работниците и да ги притесняваме по домовете.И за нас ще е дискомфортно да всяваме страх. Правото на личен живот и неприкосновеност на жилището е уточнено още в Конституция". Това заяви новият шеф на Главна инспекция по труда Елена Аврамова в парламента, където беше изслушана заради развихрилата се след нейни медийни изяви паника, че трудови инспектори тръгват на проверки из домовете на дистанционно работещите и трябва да им дават достъп.

"Няма да има насилствен елемент, целта на проверките на ГИТ е да се гарантират правата на дистанционно работещите, увери Аврамова депутатите от парламентарната комисия по електронно управление, където беше изслушана по темата. Тя обясни, че проверките ще се превят по сигнали на работниците и че влизането в жилища ще става само при съгласие на съответния работник.

"Можем да се уверим в едни или други твърдения на работника или работодателя, само ако придобием непосредствени впечатления", подчерта тя и уточни, че влизането в домовете ще се случва в работно време на хората и че целта е да се гарантират техните права.

Регламентът за домашните проверки при работа от разстояние е от 2011 г. и не е променян.Там е казано - със съгласието на работника, подчертаха от ГИТ. Задават ли се промени в Кодекса на труда?

"Ще проверяваме задължително наличието на трудов договор със съответните реквизити за работа от разстояние" посочи Аврамова и уточни, че следва да бъдат разписани всички отношения, касаещи условията за работното, техническо и друго оборудване, начините на поддръжка и всичко, касаещо извършването на работа от разстояние. "Проверяваме не само трудовите правоотношения, но и спазването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, обезпечаването със служба по трудова медицина, идентифицирането на всички рискове при работа", добави изпълнителният директор на ГИТ.

"При трудов инцидент, нашето присъствие ще е наложително, за да може ГИТ да способства за правилно уточняване на детайлите", отбеляза още Аврамова.

"Ако някой пусне преднамерен сигнал, ние затова сме контролен орган - за да можем безпристрастно да вземем становище. Не целим да защитим някой, който има негативно отношение към работодателя, а да защитим съответствието със закона", заяви още тя.

Запитана как ще предотвратят възможността да се спекулира, Аврамова отговори: "Чрез пряко осведомяване. Трябва и двете страни да ни дадат информация. Твърденията са едно, документите може да покажат друго".

Шефът на ГИТ съобщи, че зачестяват сигналите за нередности при хоум офис. За 2021 г. в инспекцията са постъпили 27 сигнала и са констатирани 20 нарушения, за 2020 г., когато започна пандемичната обстановка, сигналите са 12. "Сигнализират ни предимно за работно време, обезпечаване на почивки, заплащане на извънреден труд, за недеклариран труд", посочи Аврамова.

При всяко административно производство трудовите инспектори първо проверяват работодателя, защото той е страна. От него ще се изискват документи и да докаже съответствие с трудовото законодателство.

Това ще се изисква не само при казус по сигнал с работещ дистанционно. ГИТ подготвя кампания с въпросници за самоконтрол по спазването на трудовото законодателство, включително при работа от разстояние и изглежда именно от анонсирането на тази кампания, е възникнало объркването с предстоящи домашни посещения. За кампания на ГИТ, която всеки момент ще бъде стартирана, са разработени типове въпросници за самоконтрол за различни сектори с цел тематични проверки. Хората искат да се върнат в офисите, показва проучване в 12 страни

Въпросниците са около 100 и не са само за работа от разстояние, а също за извънреден труд, за електробезопасност и т.н. Тези въпросници са част от превантивния контрол на ГИТ, не са задължителен елемент на проверките, а са за подпомагане на работодателите за задължителните елементи, които би трябвало да са изпълнили при наемането на персонал, включително на дистанционна работа. Ще се изпращат по електронен път. Работодателите ще получат линк и ще бъдат насочени да отговорят на въпросите. Впоследствие ще получат обратна форма, в която ще бъде записано какво да коригират, къде са допуснали несъответствие, обясни Аврамова. Никой няма да бъде санкциониран на база на това, че е сгрешил във въпросника, подчертаха от ГИТ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички