Търсят се стотици учители из страната


Търсят се стотици учители из страната
Снимка: iStock

17254

3 седмици преди началото на учебната година 1500 позиции за учители и друг персонал в образователната система стоят незапълнени. Въпреки необичайния образователен процес през последната над една година тенденцията за търсене на преподаватели в последния момент остава. Кои ще бъдат най-търсените професии в България?

Няма промяна и в бройката на все още свободните места в сравнение с други години. Част от тях са налични заради напуснали системата, като пенсионери например, но друга съществена част се дължат на желанието за смяна на работното място по една или друга причина.

Обявените бройки са за преподаватели по всички предмети, най-много са по математика, български език и литература, чужди езици и информационни технологии. Търсят се и доста начални педагози.

И тази година най-много учители не достигат в големите области. София е рекордьор с около 200 актуални оферти за учители на прага на учебната година, показва проверка на вестник "Дума". Различното е, че това лято има съществена липса на кадри в детските градини. Над 130 забавачки набират персонал все още - от учители през медицински сестри и помощник-възпитатели до счетоводители. Има градини, в които положението е сериозно, след като все още свободни стоят по 8-9 позиции едновременно.

По свободни места Пловдив и тази година гони София. Там също липсват около 200 учители. Между 100 и 130 са търсените кадри в Стара Загора, Варна и Бургас. Тези пет области формират над 50 на сто от свободните места в момента.

Останалите близо 400 вакантни бройки са в други 7-8 области като Враца, Плевен, Смолян, София-област, Благоевград, Русе, Перник, където се търсят между 40 и 80 учители. Във всички други области текучеството на персонал явно е доста по-малко и те не са обявили повече от 20 места. Учителите искат 10% увеличение на заплатите до края на 2021 г.

По традиция почти никакви преподаватели не се търсят в Кърджали, Добрич, Видин, Монтана. В по-малките общини дефицитът на кадри е предимно в селата. Във Врачанско например 1/3 от местата са за селски учители. Във Великотърновско пък недостиг има само в градските училища.

Освен учители има сериозен интерес към психолози, логопеди, ресурсни учители, образователни медиатори.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички