Умерен ръст на заплатите и повече социални придобивки за служителите във всички сектори


Умерен ръст на заплатите и повече социални придобивки за служителите във всички сектори
Снимка: Pixabay

2658

Заплатите в страната продължават да нарастват, а компаниите във всички сектори стават все по-изобретателни в разширяването на пакета от социални придобивки за служителите си. От грижа за психичното здраве на служителите до предоставяне на средства за закупуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет. Това са само част от придобивките, които служителите могат да получат на много места в страната през последните две години, показва Проучването на възнагражденията и придобивките на българския пазар на Tack TMI Bulgaria за 2023г.

Данните от него коментира Славена Папазова - ръководител на екип Проучване на възнагражденията в България в Tack TMI Bulgaria (OD&M Consulting) и утвърден експерт в областта на икономиката и управлението на човешките ресурси. Заедно с Полет Живина ежегодно изследват изключително широк спектър от бизнес дейности и компании.

Този тип проекти е еталон за зрялост на компаниите в развитите пазари и се ползва с изключителна популярност, заради високата добавена стойност, която предоставя на участниците. На базата на получените резултати компаниите могат да адаптират своите стратегии за привличане и задържане на служители, което е особено актуално за нашата икономическа действителност в последните години, и така да бъдат по-конкурентоспособни и успешни в своята дейност.

Още: Защо България изпитва глад за работна ръка?

Мащабното проучване събира информация от 350 компании от различни сектори на икономиката, като особено силно представени са секторите на високите технологии, BPO, производство, хотели, банки и финансови институции. Участие взимат някои от най-големите и влиятелни работодатели както в България (25%), така и в международен мащаб (75%), данните от проучването обхванаха близо 115 000 служители в над 1000 различни позиции.

Заплатите

Двете дами от Tack TMI отбелязват, че възнагражденията в страната продължават да нарастват, макар и с по-умерени темпове спрямо предходните години. Въздействието на пост-пандемичната реалност през последните две години е неоспоримо, но същевременно и множество други фактори оказват влияние върху възнагражденията. Демографската ситуация, липсата на квалифициран труд, ниската безработица и нуждата от специализирани професионалисти се очертават като ключови фактори за бъдещия растеж на възнагражденията в дългосрочен план. Според Tack TMI традиционният „отличник“ по ръст е сферата на информационните технологии, където сериозната конкуренция за високо квалифицирани професионалисти продължава да води до повишаване на заплатите.

Социални придобивки

Проучването има за цел да предостави релевантни и точни пазарни данни, от които бизнесът може да се възползва за своето развитие. Макар България да не е сред страните, чиито компании прилагат най-интересните практики - като осигуряване на безплатна доставка на хранителни продукти по домовете, разхождане на домашни любимци за служители в болничен и подобни, тенденциите за увеличение на възнагражденията и разширяването на пакета от социални придобивки остава актуална.

Още: Проучване разкри къде у нас са най-големите заплати

 

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички