Увеличават заплатите на 2,5 млн. служители в публичния сектор в Германия


Увеличават заплатите на 2,5 млн. служители в публичния сектор в Германия
Снимка: iStock

3439

Служителите в германския публичен сектор постигнаха споразумение за заплатите с работодателите си, като сложиха край на конфронтационна поредица от преговори, довела до няколко стачки в най-голямата икономика в Европа, предава Bloomberg.

Служителите ще получат еднократни плащания на стойност 3000 евро до февруари 2024 г., след което заплатите ще растат с 200 евро на постоянна база, а после ще бъдат увеличавани с 5,5%.

Договорката обхваща около 2,5 млн. служители в германския публичен сектор и се случва след 3 кръга от неуспешни преговори. Арбитражна комисия впоследствие предложи компромис, в основата на постигнатото споразумение в Потсдам. „Спорихме усилено помежду си в четирите кръга преговори и в арбитражния процес. Споразумението за заплатите носи осезаемо облекчение за служителите“, заяви германският вътрешен министър Нанси Фезер.

Заплатите в еврозоната стават ключов фокус за централните банкери, които са притеснени, че силните ръстове ще затруднят връщането на инфлацията към целевите 2%. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард призова компаниите и служителите им да споделят бремето на по-високите енергийни разходи, за да избегнат „обратен механизъм между по-високи маржове на печалбата, заплати и цени“.

След като арбитражната комисия публикува компромисното си предложение, икономисти заявиха, че това ще е силен резултат за служителите. Но според анализатора от JPMorgan Грег Фузеси структурата му „позволява значителна умереност през 2024 г.“.

Споразумението с профсъюза Verdi е факт, след като IG Metall осигури споразумение за служителите в индустрията от 2022 г., което предвижда заплатите им да нараснат с 5,2% през 2023 г. и с 3,3% през 2024 г. Същевременно служителите на Deutsche Post постигнаха споразумение, което предвижда увеличение на заплатите им средно с 11,5% за 2 години.

Исканията за голямо увеличение на заплатите и по-голямото желание за стачки са подкрепени и от най-бързата инфлация от десетилетия, която се оказва упорита въпреки спада през последно време на цената на енергията. Заплатите в Германия са намалели с над 3% през 2022 г. при коригирането им към нарастващите цени на потребителските стоки, сочат статистически данни.

Същевременно служителите са в силна преговорна позиция, тъй като на работодателите им е все по-трудно да привличат служители. Трудовият пазар е устойчив на последиците от войната в Украйна, като основното въздействие е от притока на бежанци от там, които бавно се интегрират в работната сила.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Голяма част от Германия е блокирана и заради железопътна стачка

Поредна транспортна стачка оставя празни три германски летища

Нова порция стачки парализира 4 германски летища, стотици полети са отменени

Стотици полети в Германия са отменени или забавени заради стачка

Стачки парализираха 8 летища в Германия. Хиляди полети са отменени

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички