Отменят 700 полета заради стачки на три летища в Германия


Отменят 700 полета заради стачки на три летища в Германия
Снимка: iStock

4243

Близо 100 000 души ще бъдат засегнати от стачките на служителите по авиационна сигурност на три германски летища днес и утре, а около 700 заминаващи полети ще бъдат отменени, обяви Асоциацията на летищата в Германия (ADV).

Летищата в Дюселдорф, Хамбург и Кьолн/Бон са на практика празни днес в първата от поредица стачки, организирани от германския синдикат Verdi заради нарастващите разходи за живот, предаде Reuters.

Ситуацията в терминалите е същата както при предишните стачки на Verdi – терминалите за заминаващи са празни, но обстановката е спокойна, заяви в изявление говорител на летището в Хамбург.

От синдиката обявиха, че преговарят с Асоциацията на компаниите за сигурност в авиацията BDLS с настояване за по-високо заплащане при нощни смени, през уикенда и при официални празници, без обаче да се вижда пробив.

В петък стачката се очаква да се придобие по-широк мащаб, след като от Verdi призоваха служителите по сигурността на летището в Щутгарт да се включат към протестите, подканяйки летището да отмени всички заминаващи полети.

Освен това германският синдикат на работещите в железниците и транспорта (EVG) също призова за национална транспортна стачка утре, която сериозно ще се отрази на германския национален железопътен превозвач Deutsche Bahn.

Стачката ще засегне 50 компании и ще започне от 03:00 ч. до 11:00 ч. местно време (04:00 - 12:00 българско), като се очакват сериозни смущения в движението, посочиха от железопътния и транспортен синдикат.

Високата инфлация в най-голямата европейска икономика предизвика вълна от стачки в последните месеци след като работниците настояват за по-високо заплащане, за да компенсират нарастващите разходи за живот.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова порция стачки парализира 4 германски летища, стотици полети са отменени

Стотици полети в Германия са отменени или забавени заради стачка

Стачки парализираха 8 летища в Германия. Хиляди полети са отменени

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички