Увеличават заплатите на прокурорските помощници


Увеличават заплатите на прокурорските помощници
Снимка: iStock

5542

След последното увеличение на заплатите в съдебната система прокурорските помощници получават по-малко от съдебните помощници. Разликата в заплатите е 100 лв. и е установена от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

Той е сигнализирал Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за проблема, която днес изравни възнагражденията на прокурорските помощници с тези на съдебните. Най-общо проблемът е възникнал заради различния процент, с който бяха увеличени заплатите на младшите съдии и прокурори и на останалите магистрати и служители, предава lex.bg.

Според чл. 247 от Закона за съдебната власт съдебните и прокурорските помощници получават основно възнаграждение в размер до 90% от основната заплата за най-ниската съдийска или прокурорска длъжност, която е тази на младшите магистрати.

През август ВСС увеличи заплатите на младшите магистрати с 16%, или 3471 лв. На всички останали съдии, прокурори, следователи и служители, каквито са съдебните и прокурорските помощници, възнагражденията бяха актуализирани с 15% от 1 април.

В класификаторите за длъжностите в администрациите на съдилищата и на прокуратурата обаче възнагражденията на помощниците са описани по различен начин. Според този за съдилищата те получават заплата съобразно ЗСВ и в диапазон от 70 до 90% от този за най-ниската магистратска длъжност, а в този за прокуратурата са посочени твърди суми – от 2094 лв. до 2629 лв.

С 15-процентов ръст на твърдите суми, заплатите на прокурорските помощници са станали от 2408 лв. до 3023 лв.

При съдебните помощници обаче като база за увеличение на възнагражденията са послужили заплатите на младшите магистрати, коитобяха увеличени не с 15%, а с 16% и така най-високата заплата за съдебен помощник е станала 3124 лв., или със 100 лв. повече от колегите им в прокуратурата.

След сигнал на и.ф. главния прокурор, Комисията „Съдебна администрация“ към ПК на ВСС днес предложи промяна на Класификатора за длъжностите в администрацията на прокуратурата като за прокурорските помощници изрично да се запише, че получават заплата съобразно ЗСВ и в диапазон от 70 до 90% от най-ниското магистратско възнаграждение. Така беше преодоляно несъответствието в двата класификатора.

Предложението беше подкрепено единодушно от кадровиците, а промяната влиза в сила от 1 октомври 2023 г.

Същевременно днес Прокурорската колегия прие становище по тълкувателното дело на Върховния административен съд, с което трябва да се даде отговор на въпроса с какво мнозинство се потвърждава наказанието „забележка“, наложено от съответния административен ръководител.

Мнението на ПК на ВСС не се различава от това на Съдийската колегия – за потвърждаване на това наказание са нужни поне 6 гласа от общия брой членове на Прокурорската колегия. А за отхвърляне на наказанието са достатъчни повече от половината от присъстващите кадровици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ВСС реши: Вдигат заплатите на магистратите и служителите. С колко?

Заради кризата: По-скромни коледни бонуси в съдебната власт

До една заплата премия за съдебната система това лято

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички