До една заплата бонус вземат в съдебната система


 До една заплата бонус вземат в съдебната система
Снимка: iStock

8411

До една основна заплата под формата на премия ще получат магистратите и служителите от цялата страна това лято, реши днес Пленумът на Висшия съдебен съвет. Криза не ги лови: 20 млн. лв. премии за съдебната власт

На заседанието беше прието да се изплати допълнително трудово възнаграждение на съдиите, прокурорите и следователите. Средствата за бонуси трябва да са в рамките на утвърдените бюджети.

Членовете на съвета са се съгласили премията да бъде до една основна заплата. Парите се отпускат на основание чл. 9 от правилата, който предвижда допълнителни трудови възнаграждения за постигане на резултати по конкретни задачи. Правилата предвиждат премии за членовете на ВСС и за инспекторите, като размерът се определя от бюджетната комисия.  

Междувременно днес ВСС за втори път не разгледа становището на министъра на електронното управление Божидар Божанов по въпроса за електронно гласуване за членове на съвета. Членовете го отложиха за следващото заседание, защото на това не присъства министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Преди две седмици ВСС също отказа да разгледа искането на Божидар Божанов. 

Наред с това кадровиците днес решиха да обявят обществена поръчка за надграждане на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Идеята е да се „вкарат“ функционалности, които да позволят прехвърлянето на висящите дела от двете специализирани съдилища в Софийския градски съд и в Софийския апелативен съд. Стойността на поръчката е малко над 1,5 млн. лева, а изпълнител ще бъде „Информационно обслужване“. Според промените в ЗСВ спецструктурите се закриват от 28 юли, а висящите дела в СНС и АСНС се поемат от СГС и САС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Пир по време на криза: Вдигат с 30% заплатите на чиновници

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички