В кои части на САЩ безработицата е най-голяма?


В кои части на САЩ безработицата е най-голяма?
Снимка: iStock

4985

Безработните в САЩ продължават да се увеличават и макар темповете на растеж да се забавят, цифрите все още са притеснителни. 860 000 американци са кандидатствали за обезщетения за безработица през последната седмица, а 12,63 млн. души получават такава финансова помощ, по данни на Министерството на труда на САЩ.

60 млн. души в страната са останали без работа от началото на пандемията от COVID-19, която само за няколко месеца унищожи 3 пъти повече работни места от 20-те милиона, създадени през последното десетилетие. Кризата в САЩ: 42 млн. безработни и огромни загуби

В някои щати безработицата достигна 20% (т.е. всеки пети е без работа), като местният трудов пазар не може да се възстанови от шока на пандемията, въпреки облекчените мерки, позволили на повечето бизнеси да възобновят дейността си.

Най-тежко е положението в Хавай, където хората без работа са 20,3%. Втори в негативната класация е най-населеният и най-богат американски щат – Калифорния, където безработицата достигна 17,3%. Трети е щатът Невада с 15,6% безработни. И в трите щата безработицата е значително по-висока от средната за страната – 9,3% в края на август, изтъква Yahoo Finance.

Топ 5 на най-засегнатите от безработица щати се допълва от Ню Йорк с 15% и Пуерто Рико с 14,1%. Процентът на безработните е двуцифрен и в останалите щати в първата десетка – Луизиана, Кънектикът, Джорджия, окръг Колумбия (където се намира столицата Вашингтон) и Масачузетс.

Цифрите показват, че кризата е засегнала тежко някои от най-силните икономически градове в САЩ - Лос Анджелис, Сан Франциско, Вашингтон, Бостън, Атланта.

Настоящите нива на безработица са драстично по-високи от тези преди пандемията. Към края на февруари Аляска беше щатът с най-много безработни, но те бяха незначителните 2,9%.

Позитивното е, че дори в най-тежко засегнатите щати безработицата постепенно намалява спрямо първите месеци на пандемията. Настоящите 15,6% в Невада изглеждат по-добре от стряскащите 27%, отчетени на 9 май.

Според американското Бюро по трудова статистика, което измерва дела на безработните абсолютна стойност, към края на юли най-високата безработица е в щата Масачузетс – 16,1%, следван от Ню Йорк с 15,9%. Коронавирусът донесе шокиращ срив в БВП на САЩ

Някои щати се възстановяват по-бързо от други, но всички все още се борят с различни икономически ограничения, свързани с контрола върху разпространението на коронавируса. Всичко това доказва, че американската икономиката има да извърви още дълъг път, докато се възстанови от коронакризата.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички